A kínai nagy fal alatt lesz a világ legnagyobb vasútállomása

Mintha a kínai nagy fal nem lenne elég a kínaiaknak, újra és újra rekordméretű épületeket, hidakat, vasútvonalakat igyekeznek építeni. A legutóbbi terv a világ legnagyobb és legmélyebb vasútállomása, pont a nagy fal alatt.

Az ambiciózus terv csak egy része annak a 174 kilométeres nagy sebességű vasútvonalnak, mely Pekinget köti össze  Zhangjiakou-val. Amint az új állomás megépül, az utasok megállhatnak Badalingben, a nagy fal leglátogatottabb részénél, 80 kilométerre Pekingtől – írja a Shangaiist.

great_wall_railway2

A nagy fal felé közeledve a vonat egy barlangszerű metróállomásra fut majd be, melynek három emelete lesz. Külön szint az érkező és induló szerelvényeknek – mondta el Csen Bin, a projekt vezetője a China Dailynek. A Badaling állomás 102 méterrel a felszín alatt épül, 36 ezer négyzetméteren. Ezzel a világ legnagyobb és legmélyebb vasútállomása lesz.

great_wall_railway

Az állomást várhatóan 2019-re fejezik be, és közben állítólag Kínában fejlesztés alatt állnak az óránként 500 kilométeres sebességgel közlekedő vonatok is. A jelenlegi nagy sebességű vonatok 350 km/h-val haladnak, így Pekingből Zhangjiakou-ba (a 2022-es téli olimpia síversenyeinek helyszínére) kb. egy óra alatt lehet eljutni. A kivitelezők most folyamatosan győzködik arról az aggodalmaskodókat, hogy olyan technológiát használnak majd, ami nem befolyásolja a történelmi csoda, a nagy fal állapotát.

(Fotó: China Daily)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez