Kevesebb légicsapást indít Aleppóban a szíriai hadsereg

Humanitárius okokból csökkentik Aleppóban a légicsapások számát és a tüzérségi tüzet a szíriai fegyveres erők – jelentette be szerdán a hadsereg főparancsnoksága.

A közlemény szerint a keleti városrészt kezükben tartó lázadók – a szír hivatalos szóhasználattal “terroristák” – élő pajzsként használják a lakosságot. A támadások hevességének csökkentése lehetővé teszi, hogy biztonságosabb helyre menjenek azok, akik ezt akarják – véli a parancsnokság.

Az észak-szíriai nagyváros keleti felét az alig egyhetes tűzszünet szeptember végi felmondása óta ostromolja a hadsereg. A nyugati hatalmak civil célpontok szándékos bombázásának gyanúja miatt háborús bűncselekményekkel vádolják a szíriai rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot.

A hadseregnek már sikerült elvágnia minden bevezető útvonalat, amelyet a felkelők használtak, területeket foglalt el északon, és behatoltak az óvárosba is.

Az Arab Liga rendkívüli ülést tartott kedden a helyzet miatt, amely a pánarab szervezet főtitkára szerint “még a szíriai konfliktus mércéjével szemlélve is rendkívül válságos”, és sürgős, humanitárius célú tűzszünetre szólított fel.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez