Meghalt a világ legidősebb pandája

Jia Jia október 17-én, 38 évesen egy hongkongi állatkertben szenderült örök nyugalomra.

Az elmúlt két hétben nagyon legyengült, nem volt étvágya sem: a napi jól megszokott 10 helyett csak 3 kilónyi ételt fogyasztott,  így előre megjósolható volt, hogy hamarosan bekövetkezik az elkerülhetetlen.

“A családunk része volt, és nagyon fog hiányozni… Ő volt fajtájának az egyik nagykövete”  – mondta az állat egyik gondozója.

Az óriáspanda 1999 óta élt az Ocean Parkban, Hongkongban. 37. születésnapjára még ünnepséget is rendeztek. Akkor lett hivatalosan a világ legidősebb, fogságban élő pandája.

Jia Jia – akinek neve azt jelenti, hogy jó –  a pandák között igazi matuzsálemnek számított a maga 38 évével, hiszen a vadonban élő pandák átlagosan 20, míg fogságban tartott társaik általában 25 évig élnek.

Az óriáspandák nem véletlenül lettek a vadvédelem globális szimbólumai, hiszen fennmaradásuk veszélyben volt az elmúlt évtizedekben. Vadon csak Kínában, Szecsuán, Sanhszi és Gansu hegyvidéki részein élnek – Jia Jia is Szecsuán erdeiben született meg.

A kínai kormány komoly erőfeszítéseket tesz a pandák megmentésére: a munka eredményeként a legutóbb közölt adatok szerinti számuk eléri az 1864-et. Ez 17%-os növekedést jelent a vadon élő populációban az elmúlt 10 év alatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez