David Attenborough: Üvegfal helyett kukucskálólyukat az állatkertekbe!

A neves televíziós személyiség kiállt a Londonban nemrégiben komoly felfordulást okozó gorilla mellett. A közelmúltban történt ugyanis, hogy egy állatkertben a gorilla áttörte az üvegfalat, és kirontott az épületből. Szerencsére az ott dolgozóknak végül sikerült egy altatóinjekcióval megfékezniük, és senki nem sérült meg.

Erre reagálva David Attenborough megvédte az egyik őr által pszichopatának titulált gorilla becsületét, szerinte ugyanis a ma alkalmazott üvegfalak egyáltalán nem alkalmasak arra, hogy az állatok zavartalanul éljenek közöttük: „Nyugat-Afrika erdeiben nem bámulják őket emberek, nincsenek kitéve ennek a kitárulkozásnak. Talán a megoldás az lehet, ha nem engedik meg, hogy nagy üvegfalak mögül nézzék őket, inkább kukucskálólyukak mögé kellene bújniuk a látogatóknak. Így talán a gorillák nem vennék észre, hogy nézik őket. Bár ez körülményes megoldás lenne egy állatkertben, ahová több tízezer ember érkezik, pont azért, hogy lássa őket.”

attenborugh

Egyúttal arra kérte a gondozókat és a látogatókat is, hogy több tisztelettel bánjanak az állatokkal, ne ingereljék őket interakcióra. A 90 éves természettudósnál jobb kritikusa az esetnek nem is lehetne, hiszen televíziós munkássága során emberek millióinak mutatta be a természet szépségeit – több, mint fél évszázadnyi tapasztalat van mögötte.

„Ők nem csak állatok. Hozzánk tartoznak. Megérdemlik a magánszférát. Képzeljék el, hogy éreznék magukat az ő helyükben” – mondta az ITV-nek adott interjújában Attenborough.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez