Ünnepen akart robbantani Törökországban – a rendőrök lelőtték

A török rendőrség szerda hajnalban Ankarában lelőtte az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet öngyilkos merényletre készülő egyik tagját – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A gyanúsítotton a török főváros Eryaman nevű külvárosi kerületében, egy magas bérház 9. emeletén ütöttek rajta, mintegy 20 kilométerre Ankara központjától. A rendőrök megadásra szólították fel az Ahmet keresztnevű férfit, de ő tüzet nyitott, a rendőrök pedig agyonlőtték.

A terrorista 1992-ben a dél-törökországi Adana városban született, bejegyzett lakcíme alapján pedig a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirban élt.

Ercan Topaca, Ankara tartomány kormányzója a helyszínen úgy nyilatkozott: a lakásban öngyilkos merénylethez alkalmas eszközöket és anyagokat találtak, köztük TNT-t, 2 rúd dinamitot, 7 kilogramm ammónium-nitrátot, gyújtószerkezetet és mintegy 400 darab csavaranyát, amelyeket repeszként lehet felhasználni. A robbanóanyagokat a hatóságok ellenőrzött körülmények között semlegesítették.

A tisztviselő kifejtette: a rendőrség azután kezdte követni a férfit, hogy a térfigyelő kamerák tanúsága szerint a közelmúltban háromszor is feltérképezte az Atatürk-mauzóleum, valamint a parlament korábbi épületének környékét.

A hatóságok úgy vélik, hogy a terrorista október 29-én, a köztársaság ünnepén vagy november 10-én, a modern Török Köztársaság megalapítója, Mustafa Kemal Atatürk halálának napján akart öngyilkos merényletet végrehajtani.

Hétfőn Ankarában terrorveszély miatt november 30-ig betiltottak mindenfajta tömeggyűlést és tüntetést nyilvános helyeken. Október 29-re és november 10-re azonban nem vonatkozik a tiltás. A kormányzói hivatal olyan információk birtokába jutott, hogy “terrorszervezetek támadásokra készülnek”.

Törökország mind Szíriában, mind Irakban aktívan részt vesz az Iszlám Állam elleni katonai hadműveletekben.

Fotó: az Atatürk-mauzóleum

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez