Kétezer éves, már eladott Hermész-szobrot szerzett vissza a török rendőrség

Csempészek ellen indított rajtaütés-sorozatot a rendőrség Törökország középső részén. A legnagyobb fogás az ókori szobor volt: három évvel ezelőtt már talált is vevőt 1 millió dollárért, de mindmáig nem sikerült kicsempészni az országból.

A rajtaütéseket háromhónapos felderítés és megfigyelés előzte meg. A legjelentősebb fogás kétségtelenül a pásztorok, utazók és kereskedők görög istenének három éve már eladott szoborfeje volt, amiről a szakértők azt állítják, hogy az eredeti. Vagyis hogy tényleg nem sikrült kicsempészni a 2 ezer éves darabot, valami olcsó másolatot hátrahagyva.

De azért még további vizsgálatok várnak a Hermész-szoborra. A zsákmány három gyűrűt, 23 pénzérmét, hat oszmán-török nyelven írt könyvet, egy fém hamutartót, két oszlopdarabot, és négy, különböző motívumokkal diszített követ is magában foglal – írja a Dogan hírügynökség. A rajtaütéseket egyidejűleg hajtották végre a török rendőrség csempészet- és szervezett bűnözés elleni részlegének osztagai négy különböző városban, az ország középső részén.

Fotó: Hürriyet Daily

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez