Lelőtték Burundiban a környezetvédelmi minisztert

Egy fegyveres agyonlőtte a környezetvédelemért felelős minisztert Burundi fővárosában. A két éve tartó politikai erőszaknak ő az első magas rangú halottja – írja a Reuters.

Az 54 éves Emmanuel Niyonkurura akkor támadtak rá, amikor hazafelé tartott autóval Bujumburában – közölte a rendőrség szóvivője a Twitteren.

Az Afrika keleti részén fekvő Burundiban 2015 elején zavargások törtek ki, miután Pierre Nkurunziza elnök bejelentette, hogy harmadszor is indul az államfői posztért. Az ellenzék szerint ezzel megsértette az alkotmányt. Legkevesebb 450 ember halt meg a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban és egy elvetélt puccskísérletben, sokan attól tartanak, hogy az etnikai erőszak széles körben elterjed, és tömegmészárláshoz vezethet. Az ott lakók élénken emlékeznek még az 1994-es népirtásra a szomszédos Ruandában. Az államfőt mindenesetre 2015 nyarán újraválasztották, az ellenzék jórészt bojkottálta a voksolást.

A miniszter halála ügyében eddig négy embert vettek őrizetbe és hallgattak ki, az egyikük annak a bárnak a tulajdonosa, amelynek a kormánytag a törzsvendége volt, ketten a miniszter biztonsági kíséretének tagjai, a negyedik pedig az a nő, aki Niyonkurura társaságában volt a gyilkosság pillanatában.

Nkurunziza elnök azt írta a Twitteren, hogy a miniszter politikai merénylet áldozata lett, és részvétét fejezte ki “a családnak és Burundi minden polgárának.”

A fővárostól 40 kilométerre a rendőrség szerint hét embert ölt meg egy ismeretlen támadó szombaton éjjel: gránátot dobott egy illegálisan épített templomra, ahol éppen ima folyt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez