Így ösztönzi szavazásra népét a türkmén diktátor

Vasárnap választ elnököt Türkmenisztán. Bár senki nem kételkedik abban, hogy harmadszorra is megszerzi az államfői címet Gurbanguli Berdimuhamedov, ő azért több módszerrel is ösztönzi a szavazókat.

Minden türkmének atyja, azaz Szaparmurat Nijazov 2006-os halála után Gurbanguli Berdimuhamedov került Türkmenisztán élére. Az új államfő azt ígérte, leszámol elődje őrült személyi kultuszával és óvatos reformokba kezd.

Idővel azonban kiderült, szép szavait nem tartja be Berdimuhamedov. A hatalma bebetonozásához szükséges törvények tavaly szeptemberben léptek életbe. A parlament és a Vének tanácsa is rábólintott, hogy eltöröljék az államfői tisztség betöltésénél a 70 éves felső korhatárt és ötről hét évre emeljék hivatali idejét.

Így a február 12-én esedékes elnökválasztás végeredménye miatt senki nem rágja tövig a körmét Türkmenisztánban. Legfeljebb a jogvédő szervezetek aggódnak a voksolás tisztasága miatt. Szó csak részben nem érheti a ház elejét, hiszen a hatvanéves Berdimuhamedov mellett még nyolc másik jelölt van. Ráadásul javukra még a tévés szereplésekről is lemondott az államfő. Ugyanakkor kampányútja során televízióval és utazással ajándékozta meg közönségét. Sőt, a nőknek újabb dalszerzeményeket ígért március 8-ra – számolt be a Szabad Európa Rádió türkmén szerkesztősége.

Milyen eredménnyel zár Berdimuhamedov vasárnap, egyelőre nem tudni. Mindenesetre a két előző választás mutatói (2007-ben 89%, 2012-ben 97%-kal nyert) elsöprő fölényt ígérnek. Így biztosítva, hogy még hosszú ideig rendelkezzen a világ negyedik legnagyobb gázkészlete és a világ egyik legelzártabb diktatúrája felett.

Ugyanakkor a Nyezaviszimaja Gazeta orosz napilap mégiscsak megpendítette az utódlás kérdését. Berdimuhamedovnak három lánya és egy fia van. Szerdart ugyan tavaly parlamenti képviselővé választották, különösebb reflektorfény nem vetül rá. Az őt követő generáció adhatja a nagy reménységet. A még csak 14 éves unokának, Kerimgulinak állítólag már most kezet csókolnak a legfelső türkmén körökben.

Kép: kremlin.ru

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez