A svéd rendőrség aggódik a dokumentumok nélküli bevándorlókért

Attól tartanak ugyanis, hogy hamarosan megnő azoknak a száma, akik nem tudják – vagy nem akarják – majd magukat igazolni. Sokan rejtőzködnek, attól félnek ugyanis, hogy kiutasítják őket, így azonban kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

„Ezek az emberek a társadalom peremén élnek, kiszolgáltatva a bűnözőknek, ugyanis még a rendőrségre sem mehetnek el. Illegálisan dolgoznak, mint olcsó munkaerő, és a szállásért is túl sokat kell fizetniük.” – mondta Patrik Engström, a svéd határrendőrség vezetője a Sveriges Radio P4 adásában. Ugyanakkor az önmagukat igazolni képtelen bevándorlók kapcsán azt is elismerte, hogy „Olyanok is vannak közöttük, akik végül a bűnözést választják, hogy meg tudjanak élni.”

Svédországban idén már sokkal kevesebb ellenőrzést végez a rendőrség belföldön a bevándorlók között, tavalyhoz képest, a legtöbb erőforrást ugyanis a határellenőrzésekre és a szervezett bűnözés felszámolására kell fordítani.

Január elsején a svéd rendőrség 12.000 esetet regisztrált, ami a Migrációs Szervezet által keresett embereket érintette, az azonban nem ismert, hogy közülük hányan élnek jelenleg is Svédországban. A hatóság szerint a jövőben még többen fogják a papírok nélküli, rejtőzködő életmódot folytatni, mivel az új szabályok értelmében, azok, akiknek elutasították a menedékkérelmét, már nem jogosultak az élelmiszer ellátásra és a lakhatásra Svédország területén, és a kiutasítással is szembe kell nézniük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez