Lányrablás Boko Haram-módra

Huszonkét lányt raboltak el két különböző akció során Nigéria és Kamerun határán. Ez volt a legnagyobb lányrablás 2014 óta, amikor egy lányiskola 276 tanulóját ejtette foglyul a fanatikus iszlamista szervezet.

Tavaly elengedtek ugyan huszonegy lányt és néhányan meg is szöktek, de több mint kétszázról azóta sincs hír. Mindenki azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy erőszakkal a dzsihádharcosok asszonyaivá tették őket. Valószínűleg ez vár a most elrabolt lányokra is Nigéria északi részén.

A muzulmán többségű északon a Boko Haram eddig véres terrort alkalmazott az iszlám hívők ellen is, ha azok nem voltak hajlandók követni őket. Nemrég azonban új vezető került a Boko Haram élére, és új stratégiai célt tűzött ki: a lakosság megnyerését. Ezért már nem ölik válogatás nélkül az embereket, mint korábban. Most azt mondják nekik: ha nem működsz együtt a kormánnyal, akkor nem bántunk.

Az Iszlám Állam önjelölt kalifája a véreskezű Abubakr Shekau helyére a Boko Haram alapítójának a fiát nevezte ki. Abu Musab al-Barnawi emberei hajtották végre a két akciót, de nem öltek meg senkit. Pontosabban egy pásztort meggyilkoltak és női családtagjait elrabolták. Azt gyanították ugyanis, hogy a pásztor a kormánynak kémkedik. Így akarták őt megbüntetni és egyben példát statuálni. Megmutatni, hogy Nigéria kormánya továbbra is tehetetlen az iszlamista Boko Haram elleni harcban, mert képtelen volt megakadályozni, hogy a dzsihádharcosok újabb lányrablást hajtsanak végre Nigéria és Kamerun határán.

Fotó: a Boko Haram fegyveresei / Ventures Africa

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez