Tajvanon levették a kutyahúst a menüről

Ázsiában elsőként iktatták törvénybe, hogy illegális megenni a kutyákat. Az, aki mégis kedvet kapna hozzá, pénzbírságot kell, hogy fizessen, és fotóját is nyilvánosságra hozzák.

Korábban már hoztak olyan törvényt Tajvanon, amely betiltotta a kutyák és macskák lemészárolását és húsuk forgalmazását, most azonban nagyobb lépésre szánta el magát a kormány: a kutyahús fogyasztását is megtiltotta. Az állatvédelmi törvényt is módosították, így azok, akik állatkínzást követnek el, akár két év börtönt kaphatnak a 65.000 dolláros pénzbírság mellett. A kutyahúst fogyasztók pedig 8200 dolláros pénzbírságra számíthatnak, ráadásul fotójukat és nevüket is nyilvánosságra hozzák – számolt be róla az Associated Press. A döntés a növekvő társadalmi nyomás mellett az állatvédő szervezetek lobbijának köszönhető, ami az utóbbi időben több ázsiai országban is cselekvésre ösztönözte a döntéshozókat.

Bár Tajvan nem tartozott azok közé a helyek közé, ahol különösen népszerű lett volna a kutyahús a gasztronómiában – többnyire csak az idősebb korosztály fogyasztotta előszeretettel -, mégis jelentős lépésnek számít a tiltás, amitől az állatvédők azt várják, hogy a környező országokban is felgyorsítja az állatvédelmi törvények megváltoztatását. Már Dél-Koreában is elindult valami, hiszen ott nemrégiben az egyik legnagyobb kutyahúspiac felszámolását jelentették be, Kína azonban továbbra is büntetlenül tálalja fel a házikedvenceket. Ott a Humane Society International adatai szerint évi 10-20 millió kutyát is lemészárolnak és még kutyahús fesztivált is rendeznek, annak ellenére, hogy egy szavazáson kiderült: a többség szerint ez inkább árt, mint használ Kínának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez