Furcsa esetekkel találkoznak a magyar orvosok Malawiban

Mivel 17 millió emberre jut egyetlen fül-orr-gégész Malawiban, a Magyar Afrikai Társaság (AHU) mostani műtős missziójának tagjai egészen elképesztő esetekkel találkoznak munkájuk során. Ahogy számítottak is rá.

Miután Malawiban működik a világ egyik legelmaradottabb egészségügyi ellátó rendszere, a betegeknek igen kicsi az esélyük arra, hogy orvos elé kerüljenek. Ezért is indít orvosi missziókat oda az AHU. És ezért találkoznak igencsak elhanyagolt esetekkel ezeknek a misszióknak a tagjai. Így a hétfő óta a Blantyre-i kórházban dolgozó doktorok is. Mint dr. Szanyi István, a pécsi egyetem adjunktusa az M1 Világhíradójának elmondta: volt olyan nő, aki a szomszédos Mozambikból jött, hogy a missziós orvosok megműtsék, mivel pajzsmirigy-megnagyobbodását 15 éven át nem látta orvos. Tegnap több mint 1 kilós golyvát operált ki belőle, ez gyakorlatilag csecsemőfejnyi méret.

screenshot_4

De nemcsak műtenek: tovább is képezik a malawi orvosokat a magyar kollégák. A kórháznak ugyanis vannak bizonyos műszerei, melyeket a helyi orvosok még soha nem használtak, mert nem tudják hogyan működik. Hát most megmutatják nekik. A gyorstalpaló képzésen tolonganak az orvosok a műtőben, amikor ezeknek a használatát bemutatják – mesélte Szanyi doktor. Például az orrpolip operációknál használt endoszkópokét.

img-20170518-wa0006

A magyar orvosok körülbelül 40 műtétet végeznek el a kéthetes misszió alatt. Közben, mint mondják, nemcsak a szakmából – emberiességből is óriási tapasztalattal gyarapodnak. Levezetésként pedig sportolnak. Tegnap a futás mellett fallabdáztak munka után, aztán krokodilvacsora várta őket – tudtuk meg Szeremley Csabától, a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) malawi irodavezetőjétől, aki a magyar orvosok munkáját segíti a helyszínen.

img-20170518-wa0003

img-20170518-wa0002

 

 

 

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez