Kisteherautó gázolt az imádkozó tömegbe egy mecset mellett Londonban

Ramadán alkalmából az éjféli ima után jöttek ki az emberek a Finsbury mecsetből London északi részén, amikor a közelben várakozó fehér színű kisteherautó belerohant a tömegbe.

A szándékos gázolásnak egy halottja és nyolc sérültje van. A rendőrök a helyszínen próbálták meg szívmasszázzsal életben tartani a járdán fekvő áldozatokat. London Muzulmán Tanácsa terrorista akciónak tekinti az esetet, melynek célpontja az imádkozó tömeg volt. Egy 48 éves férfit a rendőrség letartóztatott a helyszínen.

Terrorakcióként vizsgálja az ügyet a rendőrség – hangsúlyozta Theresa May miniszterelnök, aki hétfőn délelőttre ismét összehívta a válságstábot. Nagy-Britanniát az elmúlt hetekben több terrortámadás is érte, de ez az első olyan akció, melynek célpontja egy muzulmán közösség volt. Sadiq Khan, London muzulmán polgármestere elrendelte: a jövőben a rendőrök fokozottan védjék a mecseteket a ramadán idején. A támadás valamivel éjfél után következett be Londonban, ahol a tettes minden bizonnyal tisztában volt azzal, hogy a mecset tele lesz hívőkkel. Nagy-Britanniában a gyarmati idők óta jelentős számú muzulmán közösség él. Az Iszlám Állam és a többi terrorista szervezet egyik legfőbb célja épp az, hogy szembeállítsa a muzulmánokat a “hitetlenekkel” és ilyen módon polgárháborús helyzetet provokáljon ki olyan európai államokban, ahol jelentős számú muzulmán él.

Fotó: Finsbury mecset / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez