Leonardo DiCaprio visszaadott egy Oscart

Nem kell megijedni, nem a régóta áhított saját szobrát, hanem Marlon Brandóét. Az óriási malajziai sikkasztási botrány miatt, melyben az amerikai színész is érintett.

Az amerikai színész gúnyos ajándékként kapta meg születésnapjára Marlon Brando Oscarját, amit még a Rakparton című filmért nyert 1955-ben. Az a Jho Low ajándékozta neki vigaszdíjként, aki a Wall Street farkasa producere volt. Emellett Picasso és Basquiatt festményeket is kapott a férfi cégétől, ezeket egy jótékonysági aukción szerette volna áruba bocsátani.

Tavaly azonban csúnya sikkasztási botrány robbant ki. Egy maláj alapítvány 4,5 milliárd dollárt mosott tisztára és juttatott el ilyen-olyan cégek és politikusok számlájára. A bűncselekményben maga a maláj miniszter mostohafia is érintett, ugyanis Riza Aziz alapította a Red Granite Production nevű produkciós vállalatot, amely szintén a mosott pénzből finanszírozott filmeket. Az ügy pikantériája, hogy valószínűleg ebből a pénzből forgatták le a Wall Street farkasát, a Dumb és Dumber kettőt és a Megjött apucit. A maláj alapítvány mindennel üzletelt, amit el lehet képzelni: Van Gogh és Monet festményekkel, repülőgépekkel és filmekkel is.

A díj életútja egyébként már eddig is meglehetősen kalandos volt: a szobrot valaki elrabolta a színész házából. Brando évekig hiába próbált a nyomára jutni, haláláig már nem is látta többé. Aztán 2012-ben felbukkant egy árverésen és még abban az évben DiCaprio megkapta 38. születésnapjára a Wall Street producerétől. Most kénytelen megválni tőle, ugyanis az igazságügyi minisztérium 540 millió forint értékű vagyontárgyat kobzott el a cégtől.

DiCaprio ellen nem emeltek vádat, maximálisan együttműködik a hatóságokkal és már vissza is szolgáltatta a festményeket és Brando szobrát. A sajátját – A visszatérőért kapta meg 2016-ban – természetesen megtarthatja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez