Ő lehet az Iszlám Állam új vezére

Már nem először keltették halálhírét az Iszlám Állam önjelölt kalifájának. Legutóbb maga az ISIS. Közel-keleti hírportálok már Abu Bakr el-Bagdadi utódjáról írnak.

Az Iszlám Állam arra szólította fel tagjait, hogy maradjanak egységesek, tartsák meg az általuk elfoglalt területeket és ne hagyják megukat belerángatni semmilyen lázadásba sem a kalifa halála után – írja az Al Arabiya.

Az ISIS kritikus időket él át, nagy területeket és számos vezetőt veszített el az elmúlt hónapokban. Az utóbbiakból tényleg kevés maradt. Közülük a legjelentősebb a líbiai szervezet vezetője, Dzsalaluddin al-Tuniszi.

A tunéziai férfi valódi neve Mohamed Ben Szalem al-Ajúni. 1982-ben született a tengerparti Szúsza (Sousse) közelében. A 90-es években Franciaországba vándorolt és állampolgárságot is szerzett ott, mielőtt 2011-ben hazavitte volna az arab tavasz.

Tunéziából Szíriába állt tovább, hogy részt vegyen az ottani háborúban. 2014-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz. Ő lett a Ghoraba zászlóalj parancsnoka, a szervezet egyik legfontosabb vezetője. Nagyon közel állt Abu Bakr al-Bagdadihoz. Már 2014-ben szerepelt egy videón, amit a szíriai-iraki határon vettek fel.

Miután az ISIS gyengülni kezdett Líbiában, al-Bagdadi al-Tuniszit nevezte ki a terrorszervezet ottani emírjének. Bízott ugyanis abban, hogy képes ütközeteket nyerni és megőrizni az Iszlám Állam ottani befolyását, valamint jó viszonyt kialakítani az al-Kaidával szövetséges észak-afrikai szélsőséges szervezetek tagjaival. Az utóbbiak közül jó néhányat rá is vett arra, hogy csatlakozzanak az ISIS-hez.

Miután az ISIS leginkább Észak-Afrikában építkezne közel-keleti gyengülése után, Líbiában kitűnő kiindulási pontot látnak a vezetői. Annál is inkább, mert az országban még mindig nagy a politikai és biztonsági káosz – mondják elemzők.

Szerintük Líbia déli része biztos menedéket kínál azoknak a lázadóknak és terroristáknak, akik szabadon akarnak működni, újra akarják szervezni a soraikat, új tagokat akarnak toborozni és kiképezni. De még pénzügyi hátteret is találhatnak itt a szervezetek az újbóli talpra álláshoz, csempészetből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez