Katonákat fejeztek le Líbiában

Legkevesebb 11 embert fejeztek le iszlamista fegyveresek Líbiában – adta hírül a londoni üzleti lap, az International Business Times.

Az áldozatok közül legalább kilencen katonák: egy ellenőrző pontnál végeztek velük 500 kilométerre délre Tripolitól, Dzsufra tartományban. A másik két meggyilkolt ember civil. A terület – fontos haditámaszpontjával együtt – Khalifa Haftar tábornok és csapatai ellenőrzése alatt áll június óta. Haftar nem ismeri el Líbia nemzetközileg elfogadott kormányát, mely tulajdonképpen csak a főváros, Tripoli körül rendelkezik valóságos hatalommal. Mindazonáltal az iszlamista fegyveres csoportok gyakran támadják az ő haderejét, az úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadsereget is.

2011, vagyis Kadhafi ezredes megbuktatása óta kaotikus a helyzet az észak-afrikai országban: különböző fegyveres csoportok állnak harcban egymással Líbia vezetéséért. Jóllehet a mostani esetben senki nem jelentkezett elkövetőként, a helyi tisztségviselők az Iszlám Államra gyanakszanak. A Szíriában és Irakban talajt vesztő ISIS Líbiában még nagyon is aktív. A lefejezések pedig egy időben valóságos védjegyévé váltak a dzsihádista terrorszervezetnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez