Észak-Korea óva inti Japánt

Saját magát semmisíti meg Japán azzal, hogy kitart gazdája, az Egyesült Államok mellett – fenyegetőzik Észak-Korea hírügynöksége.

A KCNA azt követően fenyegette meg a távolkeleti szigetországot, hogy egy észak-koreai rakéta átrepült Hokkaidó szigete felett, majd attól több mint ezer kilométerre keletre a Csendes-óceánba csapódott. A KCNA közleményéből kiderült: sem a célpont, sem az időzítés nem volt véletlen. Az ifjú diktátor ugyanis szereti a szimbólumokat. 107 éve írták alá augusztus 29-én azt a szerződést, mely a Koreai-félszigetet a japánok kezére juttatta.

Tokió tulajdonképp gyarmatként kezelte Koreát egészen 1945-ig, amíg a szovjet csapatok ki nem verték onnan a japánokat. Akkor érkezett szovjet századosi egyenruhában Koreába Kim Ir Szen, a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer alapító atyja, a jelenlegi diktátor nagyapja. És miért Hokkaidó volt az észak-koreai rakétafigyelmeztetés célpontja? A KCNA ezt is megírja: mert ott jelentős amerikai támaszpont van! Ennek felszámolását várja Észak-Korea Japántól.

Tokió elég ideges: Abe Sinzo miniszterelnök súlyos fenyegetésről beszélt, hiszen a sikeres rakétakísérlet egyértelműen megmutatta: Észak-Korea immár képes arra, hogy támadást intézzen Japán ellen. Rakétái akár nukleáris robbanófejet is hordozhatnak. Japán az egyetlen ország, mely átélt egy nukleáris támadást 1945 nyarán. Ez annyira sokkolta az addig fanatikuson kitartó japán vezetést, hogy megadta magát az Egyesült Államoknak. Azóta Japán az USA első számú szövetségese Kelet-Ázsiában. A japánok lemondtak az erős hadseregről, abban bízva, hogy Amerika megvédi őket bármilyen külső támadással szemben. Most viszont felmerül a kérdés: képes-e az USA valóban megvédeni Japánt, ha az ifjú diktátor beváltja fenyegetését és támadást indít a szigetország ellen, mely 107 éve a gyarmatává nyilvánította a Koreai-félszigetet?

Fotó: Kim Ir Szen szobra Phenjanban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez