Már egy éve egy fillért sem keresnek – élet Jemenben a háború alatt

Az ENSZ szerint a mostani jemeni a legsúlyosabb humanitárius válság a 2. világháború óta. A világszervezet szerint 17 millió ember szorulna azonnali humanitárius segítségre a polgárháborús országban. Menekültek, a polgárháborúban elpusztult otthonok, kolerajárvány, erőszakkal besorozott gyerekkatonák mellett bevétel nélkül maradt emberek jelzik a helyzet tarthatatlanságát.

Abdullah Szaif al-Hakimi a taizi kórház orvosa. Munkáltatója az egészségügyi minisztérium. Utóljára tavaly augusztusban kapott fizetést.

Az élet már akkor nagyon nehéz volt, amikor még kézhez kapták a keresetüket – mondja az Al Arabiya hírtelevíziónak. A pénz akkor is alig volt elég valamire a világ egyik legszegényebb országában. Most viszont, hogy egy fillérre sem számíthatnak, már csak az a céljuk, hogy a 9 tagú család ne haljon éhen.

Ugyanígy járt több mint 50 kollégája is. A munkát viszont nem hagyhatják – nagy szükség van az orvosokra a lázadók ostroma alatt álló dél-jemeni városban. Mely már két éve, a jemeni konfliktus kezdete óta a frontvonalban van a síita húszi lázadók és az ország nemzetközileg elismert kormányához hű erők között, akiket arab koalíció élén Szaúd-Arábia támogat.

A háborúnak már több mint 10 ezer halottja van, a civilek szenvedéseit kolerajárvány, az égbe szökött élelmiszerárak és elmaradt fizetések miatt éhezés és vég nélküli áramhiány is fokozza. Elkeseredettségükben sokan a helyi hivatalok előtt kezdtek ülősztrájkba és az Al Arabiya szerint közülük többen meghaltak.

Mohammed al-Rumim emberi jogi aktivista, aki ugyancsak fizetés nélkül van már jó ideje, azt mondja: minden állami alkalmazott ugyanabban a cipőben jár, a tanárok vannak köztük a legtöbben, körülbelül 55 ezren csak Taizban. Ők a hét végén tüntetést is tartottak: a kormányhivatalok előtt követelték tavaly október óta elmaradt járandóságukat. “Képzelje el az életet fizetés nélkül egy háború sújtotta országban. Már többször tiltakoztunk, de mindig süket fülekre találunk” – mondja egyikük.

Az Al Arabiya megpróbált utána járni a dolognak a nemzetközileg elismert elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi most Szaúd-Arábiában működő kormányánál, de választ a hírtelevízió sem kapott. Korábban a miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a jemeni kormány ujjlenyomatos adatbázist vezet be és ennek segítségével fizeti ki a hadsereg és a biztonsági erők tagjait, de a többi állami alkalmazott juttatásairól nem tett említést.

Pedig egy tanár tragédiája már meglehetősen nagy port vert fel Jemenben. Az illető holtan esett össze al-Hudajda város utcáin, miután egész délután hiába próbált ételt szerezni öt lányának és két fiának.

Fotó: a fizetésükért tüntetnek gyermekeikkel az állami alkalmazottak Taizban / Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez