Vége a viszonylagos nyugalomnak – három embert megölt egy palesztin férfi Ciszjordániában

Szabályos munkavállalási engedéllyel érkezett a zsidó településre, Har Adarba a palesztin férfi, aki azonnal tüzet nyitott a biztonsági őrökre. Hármat közülük megölt, egyet súlyosan megsebesített. Végül az izraeli rendőrök őt is lelőtték.

“A merénylő házát leromboljuk Beit Surikban és minden rokonának a munkavállalási engedélyét visszavonjuk!” – hangsúlyozta Netanjahu miniszterelnök. Aki Mahmud Abbász és a palesztin hatóság elnéző magatartását okolta a véres akcióért Ciszjordániában.

Miért követett el öngyilkos merényletet a 37 éves palesztin családapa, akinek négy gyereke van és eddig semmilyen probléma sem volt vele? Munkavállalási engedélyt ugyanis csak olyan palesztinok kaphatnak a zsidó telepeken, akiket alaposan átvilágítanak. Az izraeli sajtó szerint magánéleti dráma állhat az öngyilkos akció mögött: a férfit nemrég elhagyta neje, aki Jordániába költözött.

Az öngyilkos merénylet újra kiélezte a viszonyt a palesztinok és a zsidók között, pedig az utóbbi hetekben megnyugodtak a kedélyek. Korábban Jeruzsálemben volt hasonló akció izraeli rendőrök ellen. Akkor a kormány megnehezítette a bejutást az Omar mecsetbe és ez szenvedélyes tiltakozást váltott ki a palesztinok között. Félő, hogy a mostani merénylet után is elszabadulnak az indulatok, melyek szembeállítják egymással a zsidókat és a palesztinokat csaknem hetven évvel Izrael megalakulása után.

Fotó: Wadi Al-Baldan, Ciszjordűnia / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez