Történelmi fordulópont – vezethetnek és stadionba is mehetnek a szaúdi nők

A konzervatív királyság az utolsó olyan ország volt, ahol a nők nem vezethettek autót. Most óriási lépés történt: az uralkodó az este rendeletet adott ki arról, hogy a jövő év júniusától már kaphatnak jogosítványt.

A nőjogi aktivisták hosszú harcának gyümölcse érett most be. Mitöbb: nem kell férfi családtag beleegyezése ehhez és a kocsiban sem kell gyámnak ülnie, miközben egy nő vezet – közölte a királyság washingtoni nagykövete újságírókkal.

A nők már több mint tíz éve próbálták eltöröltetni a tilalmat. 2013-ban mentek a legmesszebbre: akkor többen a volán mögé ültek és pillanatokon belül le is tartóztatták őket. Később ezt meg akarták ismételni, de miután megfenyegették őket, a tiltakozásnak más módját választották. Aztán voltak egyéni akciók is, jó néhányan megtanultak vezetni külföldön vagy titokban otthon, sőt akadt olyan lány, aki ennek köszönhetően emberéleteket mentett meg.  

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

A múlt hét végén már történt egy másik nagy lépés: Szaúd-Arábia megalapításának 87. évfordulóján először léphettek be legálisan nők egy stadionba – nevezetesen a rijádi Fahd király stadionba, ahol koncerteket és operettelőadást tartottak az ünnep tiszteletére. “Most úgy érzem, én is szaúdi polgár vagyok. Már bárhová mehetek az országban” – mondta az Al Arabiyának a 25 éves Szultána, aki mindkét arcára a zöld-fehér nemzeti lobogót pingálta és a barátnőivel érkezett.

A stadionban tartott koncertek is a kormány Vision 2030 reformprogramjának részei voltak. Ezt két évvel ezelőtt indították, hogy felkészüljenek arra az időre, amikor az olajpénzek már nem fognak ömleni és új lábakra kell állítani a gazdaságot. Az elképzelés magában foglalja új ágazatok létrehozását a fiatal szaúdiak álláshoz juttatásához épp úgy, mint a nyitást egy új, kevésbé az ajtók mögé zárt életstílushoz.

A tegnap esti királyi rendelet nem volt tökéletesen váratlan: a hónap közepén már eltiltottak a prédikálástól egy szaúdi egyházi embert, amiért azt találta mondani, hogy a nők már csak azért sem vezethetnek, mert az agyuk a férfiagy méretének a negyedére zsugorodik, amikor vásárolni mennek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez