Csapdában a Hamász – fel akarták robbantani a biztonsági főnököt

A mecsetből jött ki ima után Taufik Abu Naim, amikor az autója felrobbant. A biztonsági főnököt azonnal kórházba vitték. A sérülései nem súlyosak. A merénylet valószínűleg figyelmeztetés volt, de kitől? A Hamász ilyenkor rutinszerűen Izraelt szokta vádolni, de ezúttal ez elmaradt. Gázában sokan sejtik, hogy a fanatikus dzsihádharcosok álltak a merénylet mögött. De miért?

Taufik Abu Naim azok közé a Hamász-vezetők közé tartozik, akik javítani akarják a kapcsolatait Egyiptommal. Ahol gyanakvással tekintenek a Hamászra, amely a Muzulmán Testvériség része. Amikor a Muzulmán Testvériség hatalmon volt Kairóban, akkor remekül alakult a viszony a Hamásszal. Azóta viszont a mélyponton van.

Jelenleg Izrael és Egyiptom elzárja a gázai övezetet a külvilágtól, amely óriási csapás a Hamászra. Ezért szeptember 18-án – tíz év után először – átengedték az irányítást a mérsékelt palesztin szervezetnek, személyesen Mahmud Abbasznak. Ettől várják az izraeli-egyiptomi blokád feloldását. Cserébe a Hamász kezdte bebörtönözni a szalafista dzsihádharcosokat, akik Egyiptomban vadásznak a katonákra és a rendőrökre. Minden bizonnyal ezért próbálták meg felrobbantani a Hamász biztonsági főnökét a mecset előtt a gázai övezetben, ahol a szélsőséges szervezet csapdában van: miközben szembenáll Izraellel, a másik oldalról a fanatikus dzsihádharcosok támadják, akik Iszlám Államot akarnak mindenütt a Közel-Keleten.

Fotó:  Hamas Chief Media Office

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez