Életfogytiglant kért az ügyész az évezred első franciaországi iszlamista terrorakciójának tárgyalásán

Egy zsidó iskola előtt kezdett el lövöldözni Mohamed Merah, aki három gyereket és egy tanárt megölt, másokat megsebesített Toulouse városában, Franciaország déli részén.

Később a kommandósok bekerítették és megölték az iszlamista terroristát, aki összesen hét emberrel végzett ámokfutása során. A Merah per fő vádlottja tehát meghalt még 2012-ben, most testvére és legjobb barátja áll a bíróság előtt terrorizmus támogatásának vádjával.

Az ügyésznő mindkettőjükre a legsúlyosabb büntetést kérte: a testvérre életfogytiglant, a legjobb barátra 20 év fegyházat. Mindketten részt vettek a terrorista csoport szervezésében és ők szereztek fegyvert és golyóálló mellényt az iszlamista terroristának. A bátyja tulajdonképp a mentora volt a fiatal terroristának, aki drogfüggő volt és valószínűleg nem is tudta pontosan felmérni tettének következményeit. Az idősebb fivér volt a csoport feje, Oszáma bin Ládennek nevezte magát. Gyilkolni ő nem gyilkolt, de öccsét ő vette rá a véres ámokfutásra. Mohamed Merah először három katonát lőtt le Montauban városában. Majd következett a mészárlás a zsidó iskola előtt, Toulouse-ban.

Mohamed Merah halála előtt azzal vádolta a terrorelhárító szolgálatot, hogy az manipulálta az egész akció során. Azt állította, hogy felső kapcsolata az iszlamista terrorszervezetben valójában a francia nemzetbiztonsági szolgálat századosa volt. Franciaországban hivatalosan egy kábítószeres terrorista fantazmagoriájának minősítették a vádakat, de sok dokumentumot titkosítottak az ügyben, mely az első iszlamista terrorakció-sorozat volt Franciaországban a 21. században.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez