Angelina Jolie elítélte a rohingya nők elleni tömeges nemi erőszakot

Az amerikai színésznő, aki az ENSZ menekültügyi hivatalának képviselője is, Vancouverben beszélt erről egy konferencián. Angelina Jolie hangsúlyozta, hogy a mianmari fegyveres erők a megfélemlítési kampány keretében tömegesen erőszakolják meg a rohingya nőket, hogy így késztessék menekülésre a muzulmán kisebbséget az országból.

Augusztusban indult meg a hadsereg akciója a rohingya kisebbség ellen, és azóta több mint félmillióan menekültek a szomszédos Bangladesbe.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter nemrég Mianmarban, az egykori Burmában járt, és figyelmeztette a helyi vezetőket: elfogadhatatlan egy vallási vagy nemzeti kisebbség üldözése a 21. században. Hamarosan Mianmarba érkezik a kínai külügyminiszter. Kína és Mianmar között évtizedek óta szoros a kapcsolat. Pekinget is nyugtalanítja a rohingya kisebbség sorsa, hiszen szinte valamennyi muzulmán országban felháborodást kelt ez a bánásmód. Magában Kínában is jelentős muzulmán kisebbség él. Közülük a tízmilliós ujgur kisebbség okozza a legtöbb gondot. A fanatikus ujgur dzsihádharcosok egy egész dandárt alkotnak Pakisztánban.

Angelina Jolie beszédében közölte: hamarosan a helyszínre látogat, hogy személyesen győződjön meg a rohingya nők sorsáról. Mianmar élén is egy nő áll: Aun Szan Szju Ki korábban Nobel-békedíjat kapott, mert bátran szembeszállt a katonai diktatúrával. Most azonban kétértelmű magatartást tanúsít: szavakban elítéli ugyan az atrocitásokat, de nem tesz semmit azok leállítására. Persze az is lehet, hogy nem is tehet, mert a hatalmat csak formálisan gyakorolja, és a háttérből továbbra is a tábornokok irányítják Mianmart.

Fotó: Vimeo

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez