Fedetlen arccal jelent meg a kamerák előtt egy szaúdi prédikátor felesége

Nem kis vitát gerjesztett Szaúd-Arábiában, hogy az egyik ismert muszlim vallástudós felesége fedetlen arccal jelent meg a televízió kamerái előtt. Azonban a műsorban nemcsak ez volt a meglepő: a prédikátor ugyanis keményen ostorozta a Perzsa-öböl menti monarchia szélsőségeseit, akik szerint kötelező a nő arcát eltakarni, pedig a Koránban erről nincs szó sehol.

Ahmed al-Gamedi, az egyik szaúdi prédikátor és a mekkai vallásrendőrség egykori feje, a feleségével együtt lépett fel a dubaji központú MBC televízióban. Ez még önmagában nem lett volna nagy probléma, de a nő arca nem volt eltakarva. A feleség ráadásul  ki is volt festve, de természetesen hagyományos szaúdi női öltözetben volt.

A televízió nézőinek kezdeti döbbenetére még rátettek egy lapáttal al-Gamedi kijelentései is, aki egyszerűen megmondta: az iszlámban nincs arról szó, hogy a teljes arcot el kell takarni, szóval ez nem vallási előírás, hanem hagyomány. “A Próféta nem mondta, hogy a nők takarják el az arcukat, ahogyan azt sem, hogy nem szépítkezhetnek”. Ezt az utóbbit pedig egy fatvában is rögzítette, miszerint szabad a nőknek sminket viselniük. A felesége pedig szintén kifakadt a szigorú szaúdi családapákra és tanárokra: ” A gyerekeikből zelótát csinálnak ebben a sivatagi királyságban. Az iszlám nem a vallási fanatizmusra tanít.”

“Örülsz te vén idióta? Most minden szaúdi a feleség fényképén éli ki a kéjvágyát!” – ilyen és ehhez hasonló fenyegető üzeneteket kapott al-Gamedi a közösségi oldalakon. Mint, ahogy arra számítani lehetett, komoly felháborodás tört ki Szaúd-Arábiában a prédikátor cselekedetei és szavai miatt. A szaúdi vallástúdósok szintén bírálni kezdték al-Gamedit. “Imádkozom Allahhoz, hogy visszatérj a helyes útra” – ez maga a szaúdi főmufti nyilatkozta egy helyi lapnak.

Csakhogy megjelentek azok is, akik védelmükbe vették a prédikátort. “Ez egy fontos lépés volt, mostantól nem lehet arra hivatkozni, hogy a szaúdi vallástudósok szerint is el kell takarni az arcot” – írta ki egy szaúdi a Facebookra. Egy másik szerint végre “megállt a szaúdi sötétség” és az ország elindult a 21 századba, “igaz apró lépésekkel, de előbb-utóbb normális és élhető ország leszünk.”

Egy összefoglaló az esetről és al-Gamedi magyarázata, hogy miért nem kötelező hidzsáb viselése:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez