Segély szexért – régi-új biznisz Szíriában

Szíriában szexuálisan kizsákmányolják a nőket azok, akik az ENSZ vagy humanitárius szervezetek segélyeit osztják – értesült a BBC.

Az élelmet szexuális szolgáltatásokért cserébe osztják és ugyanezt a valutát követelik akkor is, ha járműveikkel hazaviszik a segélyért sok kilométert gyalogló nőket. A jelenség nem új, még a szíriai háborúban sem. De hiába hívta fel rá a figyelmet már három évvel ezelőtt az ENSZ, nem sok minden változott az ország déli részén. Pedig zéró toleranciát ígértek a világszervezet ügynökségei és a jótékonysági szervezetek. Most azt mondják: nem volt tudomásuk a visszaélésekről.

Pedig azok annyira elterjedtek, hogy vannak nők, akik nem hajlandók elmenni az elosztó központokba, mert az otthon maradottak készpénznek veszik, hogy testükkel fizettek a hazavitt segélyért – tudta meg a BBC. Egy segélymunkás szerint azért hunyják be a szemüket a jótékonysági szervezetek, mert attól félnek, nem marad, aki kiosztaná a segélyt. Szíria veszélyes részein kénytelenek harmadik félre vagy helyi tisztségviselőkre bízni a feladatot. Oda ugyanis nemzetközi személyzet nem tud eljutni.

Az ENSZ Népesség Alap (UNFPA) felmérése szerint a jelenség Szíria több kormányzóságában is jelen van, nők és lányok több helyen úgynevezett ideiglenes házasságot kötnek helyi tisztségviselőkkel, hogy “szexuális szolgálatokért” ételhez jussanak. A segély kiosztását végzők elkérik a nők telefonszámát, hazafuvart vagy házhoz szállítást ajánlanak fel nekik szexért cserébe. A férfi védelmező nélkül maradt lányok és asszonyok, vagyis az özvegyek, az árvák, az elváltak vagy a menekültek vannak ennek leginkább kitéve. Sok esetben semmit nem kapnak, ha nem állnak kötélnek – nem jutnak hozzá sem szappanhoz, sem ételhez, sem pokróchoz, sem semmihez.

Vannak olyan segélyszervezetek, a Care vagy az Oxfam például, melyek megfigyelő rendszert építettek ki a terepen és nem bízzák harmadik félre a segélyosztást. De a legtöbben úgy vélik: feláldozható a nők teste annak érdekében, hogy egyáltalán eljussanak a segélyek Szíria déli vidékeire és segítsenek életben tartani minél több embert – mondja Danielle Spencer segélytanácsadó a BBC-nek. Az ENSZ most azt ígéri, hogy jobban oda fog figyelni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez