Már víz sincs Afrínban – Erdogan reméli, hogy estére elfoglalják a szíriai várost

Török légicsapás végzett tíz, a damaszkuszi kormányhoz hű harcossal egy ellenőrzőpontnál a kurd enklávéba, Afrínba vezető egyetlen úton. A várost magát körbekerítették a törökök és a velük szövetséges szíriaiak.

Afrín a szíriai kormánycsapatok által ellenőrzött északkelet-szíriai vidékbe ékelődött kurd terület, melyet már csaknem egy hónapja ostromolnak a török csapatok – miután egy hónappal korábban, vagyis január végén már légitámadásokat indítottak ellene. A vidék a Kurd Népvédelmi Egységek, az YPG fennhatósága alatt állt, mely az Egyesült Államok egyik fő szövetségese az Iszlám Állam fegyvereseivel szemben. Ankara viszont éppen a washingtoni támogatás miatt nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja az YPG-t, az általa terrorszervezetnek tekintett törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnyát. Ezzel indokolta az Olajág fedőnevű hadművelet elindítását.

Erdogan elnök még februárban arról beszélt, hogy a török haderő nem felégetni és lerombolni akarja Afrín városát és környékét, a cél egy élhető és biztonságos övezet kialakítása. Ennek ellenére a vízszolgáltatás egy héten át szünetelt, miután az egyik kulcsfontosságú gát gazdát cserélt.

A harcok miatt több ezren hagyták el otthonaikat és menekültek át a damaszkuszi kormány ellenőrzése alatt álló területekre. Erdogan most ankarai hivatalnokok előtt beszélt arról, hogy reméli: a csaknem két hónapja kezdett offenzíva gyümölcse végre beérik, szerda estig a török hadsereg szíriai szövetségeseivel, köztük a Szabad Szíriai Hadsereg harcosaival teljesen bezárja a kört a kedden bekerített Afrín városa körül. Hozzátette: a civileket autókon már korábban kimenekítették egy erre a célra kialakított folyosón keresztül.

Ha Afrínt elfoglalták, akkor kiterjesztik az offenzívát az YPG ellenőrzése alatt álló kulcsfontosságú városokra az iraki határon – ismételte meg a török elnök. Ezek egyike Manbidzs, ahol az amerikai erők is jelen vannak, így tovább nőhet a már most sem kicsi feszültség a két NATO-tagállam között. Manbidzs után az Eufrátesz keleti partvidékét tisztítják meg – tette hozzá Erdogan, aki felvetette annak lehetőségét is, hogy a török csapatok átlépnek Irak területére. Már most megfigyelés alatt tartják a terroristák fészkeit Irak északi részén – fogalmazott az elnök a PKK ottani támaszpontjaira utalva.

Fotó:  Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez