Ne engedjenek be külföldi imámokat Ramadánkor

Ezt követeli a jobboldali ellenzék Franciaországban, ahol az iszlamista terrorizmusnak eddig 245 halálos áldozata volt.

A május közepén kezdődő Ramadán alkalmából körülbelül 300 külföldi imám érkezik az országba,  ahol 5-6 millió muzulmán él. A francia kormánynak az a törekvése, hogy mérsékelje a külföldi hatást, és erősítse “a hazai iszlámot”, amely sokkal mérsékeltebb, mint amelyet a külföldi imámok terjesztenek.

A külföldi imámok, akik a Koránt fejből tudják és éneklő hangon recitálják, gyakran olyan részeket emelnek ki a muzulmánok szent könyvéből, melyek a dzsihádra utalnak. A külföldi imámok jó része Algériából és Marokkóból érkezik Franciaországba. Mindkét állam nem is oly rég még francia gyarmat volt. A franciául jól beszélő imámok nagy hatást gyakorolhatnak a hívőkre, hiszen a Ramadán egy hónapig tart.

A francia belügy a jobboldal tiltakozására közölte: a külföldi imámok csakis egy hónapra kapnak tartózkodási engedélyt Franciaországban. Utána el kell hagyniuk az országot. Macron elnök a terrorizmusellenes harcot abszolút prioritásnak tekinti. Ugyanakkor a vallásszabadságot is respektálni akarja. A jobboldal viszont arra utal, hogy a fanatikus imámok egy része visszaél a vallásszabadsággal és olyan szélsőséges nézeteket terjeszt, melyek az iszlám abszolút uralmára irányulnak. Ezek a fanatikus imámok egyáltalán nem tisztelik mások vallási szabadságát – mutatnak rá a jobboldali kritikusok Franciaországban. Ahol az iszlamista terrorakciók közkatonáit jórészt a hazai muzulmán fiatalok köréből toborozzák. Más kérdés, hogy az iszlamista vezérkarok külföldön vannak és gyakran az imámok révén biztosítják befolyásukat a muzulmán hívőkre a Ramadán alatt egész Európában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez