Az izraeli légierő csapást mér az oroszokra is Szíriában

Lieberman hadügyminiszter annak kapcsán nyilatkozta ezt az izraeli sajtónak, hogy kiderült: Izrael kérése ellenére Moszkva S 300-as rakétarendszert szállít Szíriának. Ezt jelezte az általában jól értesült moszkvai Kommerszant, magát megnevezni nem kívánó magas rangú katonatisztre hivatkozva.

Lavrov külügyminiszter azt mondta: még nincs döntés, de hogyha lesz, akkor azt tudatni fogják a nyilvánossággal. Az orosz külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: a legutóbbi nyugati légicsapás Szíria ellen mindenfajta morális aggályt eloszlatott Moszkvában. Az USA, Nagy-Britannia és Franciaország azért hajtott végre légicsapást Szíriában, mert Aszad elnök csapatai vegyi fegyvereket vetettek be polgári lakosság ellen. Damaszkusz természetesen cáfolt és az oroszok szokás szerint Aszad elnöknek adtak igazat. Annál is inkább, mert korábban ők szállítottak vegyi fegyvereket Szíriának és ők ellenőrizték azok megsemmisítését.

Izraelben aggódnak amiatt, hogy az orosz S 300-as rakéta rendszer megnehezíti majd a légierő dolgát, ha az csapást akar mérni szíriai célpontokra. Izrael rendszeresen hajt végre légicsapást Szíriában arra hivatkozva, hogy ott az irániak olyan rakétákat gyártanak, melyeket azután a libanoni Hezbollah milícia Izrael ellen vet be. Az ilyen légicsapások előtt az izraeliek minden esetben az oroszokkal egyeztetnek, hogy elkerüljék a konfliktust. Ha azonban az oroszok átadják az S 300-as rakétarendszert Szíriának, akkor megnövekszik a légicsapások kockázata az izraeli légierő számára. Az ynetnews nevű izraeli portál úgy tudja: Izrael nyomatékosan kérte az oroszokat, hogy ne szállítsák le az S 300-as rakétarendszert, mely megváltoztatná az erőviszonyokat Szíria légterében. Hiába! Ezért mondta azt Lieberman hadügyminiszter: ha az orosz rakéták támadják az izraeli légierőt Szíriában, akkor Izrael nem fog habozni és visszalő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez