A magyarok jogvédelme volt a téma Tusványoson

Ez már a hatodik év, hogy nem lesz a magyar diákoknak tankönyvük egyes korosztályokban – mondta Szigeti Enikő, a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom igazgatója a magyarok jogvédelme kapcsán rendezett beszélgetésen Tusványoson, a Bethlen Gábor sátorban.

A magyar tankönyveket is románul kellett benyújtani elfogadásra, ami nonszensz – hangsúlyozta Szigeti Enikő. Eredménynek tekintette ugyanakkor, hogy nemrég ez megváltozott.

Helyi szülők bevonásával immár magyar nevű iskola is van Marosvásárhelyen. A magyar kultúra elrejtése ugyanis nagyon erős, a több mint tíz helyi iskola mind román nevet visel, majd egy új iskola végül Bernádi György korábbi polgármester nevét kaphatta. Három évet kellett harcolni érte – mondta a szakember, aki hozzátette: nem az a cél, hogy csak magyar nevű névadójuk legyen az iskoláknak, hanem az, hogy legyen az is. Ne tüntessék el a magyar kultúra nyomait.

A magyar iskolásokat is románul értékelik. Ez is értelmetlen, miért ne kerülhetne magyarul az osztályzat az ellenőrzőbe? Rengeteg ilyen aprónak tűnő, de a jogvédelem szempontjából fontos dolog van – állapították meg a Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója által vezetett fórumon, ahol Benda Vivien és Takács Kató Katalin jogászok is beszámoltak jogvédő munkásságukról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez