India 4 millió muzulmánt akar megfosztani állampolgárságától

Asszám államban új állampolgársági listát vezet be a kormányzat, hogy kiszűrje az “illegális bevándorlókat”. Csak az kerülhet fel a listára, aki igazolni tudja: családja 1971 előtt is ott élt! 1971-ben vált függetlenné Banglades. A harcok idején több millió ember menekült Indiába. Döntő többségük muzulmán.

Indiában azonban a BJP van hatalmon, mely azt állítja, hogy az igazi indiaiak a hindu vallást követik. A muzulmán és a keresztény kisebbség így tulajdonképp másodrendű állampolgárnak érezheti magát az 1,3 milliárd lakosú országban. Asszám államban is a BJP van hatalmon, amely a központi kormány támogatásával most megkísérli jogfosztottá tenni a Bangladesből bevándorolt muzulmánokat. Indiában csaknem 200 millió muzulmán él, és a számuk gyorsan növekszik. Ezért a kormányzat megpróbálja adminisztratív eszközökkel csökkenteni ezt.

Mianmarban – az egykori Burmában – a hatalom  kényszerítette a rohingya muzulmán kisebbséget az ország elhagyására. Több mint 500 ezer rohingya él szedett-vetett menekült táborokban Bangladesben. Ahol attól tartanak, hogy az üldözött muzulmánok között szervezkedni kezdenek az iszlamista erők, melyek a jogos sérelmeket kihasználva merényletekre buzdíthatják az üldözötteket. Banglades a világ egyik legszegényebb országa. Így nemigen tudja befogadni a menekülteket, akik korábban nemcsak a háborús helyzet miatt, hanem az általános nyomor elől menekültek el szülőföldjükről, Bangladesből.

Fotó: Muzulmán koldus Indiában / Daily Travel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez