60 millió dollárt kapott Trump ex-kampányfőnöke Ukrajnában

Paul Manafort Janukovics oroszbarát elnök tanácsadója volt Kijevben, mielőtt Donald Trump kampányfőnöke lett volna az Egyesült Államokban. Manafort pere kedden kezdődött az Egyesült Államokban az esküdtszék tagjainak kiválasztásával. A vád adócsalás.

Az ügyészség szerint Paul Manafort és üzlettársa 75 millió dollárt rejtettek el offshore számlákon. Janukovics oroszbarát ukrán elnök – Manafort méregdrága tanácsai ellenére – megbukott Kijevben. Ahol az Egyesült Államok segítségével nyugatbarát rendszer került hatalomra.

Robert Mueller különleges ügyész, aki Trump orosz kapcsolatai után nyomoz, épp ezért érdeklődik különösen Paul Manafort iránt. Ha ugyanis kiderül, hogy Manafort az Egyesült Államok kormányával szemben külföldön egy oroszbarát rendszert támogatott, akkor ez furcsa fényt vethet Trump kampányfőnökére. Manafort egyébként csak a választási kampány elején volt kampányfőnök 2016-ban. A sajtó ugyanis megírta róla: Janukovics oroszbarát rendszerét támogatta. Ezért Trump kénytelen volt meneszteni kampányfőnökét.

A mostani tárgyalás azért lehet kellemetlen az USA elnökének, mert sarokba szólíthatják Paul Manafortot. Aki aztán vádalku keretében esetleg rávallhat Donald Trumpra és az ő orosz kapcsolataira. Mueller különleges ügyész ilyen vádalkut kötött Michael Cohen ügyvéddel, aki Trump családi ügyvédje volt. Cohen közölte: neki ezentúl az első a család, és megkezdte Trump számára kínos dokumentumok közlését…

Fotó: Manafort (középen) feleségével és ügyvédjével / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez