Acapulcóban lefegyverezték a rendőrséget

Életveszélyessé vált Acapulco, a korábban népszerű üdülőhely Mexikóban, mert a drogkartellek emberei a nyílt utcán gyilkolták egymást. A rendőrség meg állt és nézett, mert a helyi rendőrfőnököket lefizetették. Most két rendőrfőnök ellen is vádat emeltek emberölés miatt Acapulcóban.

Guerrero állam belügyminisztere közölte: korlátlan ideig veszik át a helyi rendőrség funkcióit. A helyi zsarukat tengerészgyalogosok fegyverezték le. A rendőrfőnököket az országos rendőr főkapitányság emberei vették őrizetbe.

A 800 ezres Acapulco tartja a gyilkossági rekordot Mexikóban: 100 ezer lakosra 103 emberölés jut. az országban a gyilkosságok száma meghaladta a 30 ezret. Ezzel Mexikó a világ élvonalában áll. A gyilkosságok jó része kötődik a kábítószer-kartellekhez, melyek rendőröket alkalmaznak a fegyveres akciókhoz. Így azután a helyi rendőrök akcióképtelenné válnak, mint Acapulcóban. Ahol ezentúl az állami és a szövetségi rendőrség gondoskodik a közbiztonságról, mely még mexikói viszonylatban is pocséknak mondható az egykor oly népszerű üdülőhelyen.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez