Izraeli-iráni vita az atomfegyverekről

Iránnak van egy másik nukleáris központja is, melyet eltitkol a külvilág elől – állította Benjamin Netanjahu miniszterelnök az ENSZ közgyűlésében. A perzsa állam nevetségesnek minősítette Benjamin Netanjahu állításait.

Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter szerint inkább Izrael atomfegyvereit kellene alaposabban megvizsgálni! Egyúttal azzal vádolta Netanjahu miniszterelnököt, hogy elszigeteli az Egyesült Államokat a Közel-Keleten.

Donald Trump élesen támadta Iránt az ENSZ-közgyűlésben. Az ynetnews izraeli portál megkérdezte a Pentagont Washingtonban, hogy mit tudnak a “második iráni nukleáris központról”? A magát megnevezni nem kívánó illetékes annyit elárult: tudnak róla. Az egy raktárépület, ahol a nukleáris dokumentumokat őrzik. A válaszból kiderül, hogy az Egyesült Államok nem veszi túlságosan komolyan Benjamin Netanjahu állításait ebben a tekintetben.

Izrael kormányfője az ENSZ-ben azt is sérelmezte, hogy Irán korszerű rakétákkal látta el a Hezbollah síita milíciát Libanonban. A Hezbollah rendszeresen támadja Izraelt ezekkel a rakétákkal. Izrael miniszterelnöke szerint Irán, amely nem ismeri el a zsidók államának létjogosultságát sem, arra törekszik, hogy bekerítse ellenfelét. Ezért szállít rakétákat a Hezbollahnak és ezért rendezkedik be katonailag is Szíriában, amely szomszédos Izraellel. Benjamin Netanjahu megerősítette: az izraeli légierő továbbra is támadni fogja az iráni célpontokat Szíriában, annak ellenére, hogy az oroszok oda szállítják az Sz 300-as modern rakétavédelmi rendszert.

Izrael és Irán szembenállása tovább fokozódik, hiszen novemberben életbe lépnek azok a szankciók, amelyekkel az USA a perzsa államot sújtja. A hat nagyhatalommal megkötött atomalku miatt a szankciókat megszüntették. Donald Trump azonban kilépett az atomalkuból. Mohammad Dzsarif Zavad iráni külügyminiszter szavaiból arra lehet következtetni: Teheránban reménykednek abban, hogy esetleg Trump még visszatáncol – látva azt, hogy a másik öt nagyhatalom (Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) tartja magát az Iránnal megkötött atomalkuhoz.

Fotó: NASA

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez