Hszi Csin-ping elnök avatja fel a Déli hídat

Hongkonggal és Makaóval köti össze a kínai szárazföldet a világ leghosszabb hídja, amely jelentős változást hozhat a térség életébe. Itt van ugyanis a Mennyei Birodalom egyik legfontosabb technológiai központja. Érdekes módon Hszi Csin-ping elnök hat év után most először látogat ide.

Nem sokkal korábban Makaó ura öngyilkos lett. Leugrott egy magas épület tetejéről az a kínai vezető, aki Peking megbízásából irányította az egykori portugál gyarmatot. Hivatalos kínai közlemény szerint Zseng Hszia-szung depresszióban szenvedett. A befolyásos férfiú, aki külföldön végezte tanulmányait, tagja volt a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt központi bizottságának.

Nem volt hivatalos jele annak, hogy korrupció miatt ellene vizsgálat indult volna. Makaó Kína különleges közigazgatási területe a délkeleti partoknál, területe akkora, mint egy budapesti kerület, viszont a Föld legsűrűbben lakott néhány négyzetmétere. A kaszinóiról híres, régebben a kínaiak oligarchái itt mosták tisztára a pénzüket, de azután megjelentek a játékasztaloknál a párt ellenőrző bizottságának rettegett nyomozói. Ezért Makaóból eltávoztak a dúsgazdag, pénzmosással gyanúsítható játékosok. A most elhunyt vezető feladata épp az ő ellenőrzésük lett volna. Ebben a közegben a korrupció általános, vagyis ez önmagában aligha zavarhatta Pekinget.

Csakis a pártközpont utasításait kövessétek! – adta ki az új jelszót Hszi Csin-ping elnök, akivel szemben egyre több a kritikus hang a kommunista párton belül. A korrupcióellenes kampány során ugyanis nagyon sok befolyásos ember került börtönbe – mindannyian Hszi Csin-ping ellenfelei közé tartoztak. Sokan önkezükkel vetettek véget az életüknek, amikor értesültek arról, hogy korrupciós vizsgálat indul ellenük. Ilyenkor ugyanis a hatalom megkíméli a családot. Lehet, hogy Makaó első emberének öngyilkosságát is ez motiválta…

Fotó: Makaó / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez