Győzelem Iránban – nők az ázsiai Bajnokok Ligája döntőjén

Több száz nő kapott engedélyt Teheránban arra, hogy élőben nézhesse a nemzetközi labdarúgó döntőt – közölte a félhivatalos ISNA hírügynökség.

Ennek ellenére még mindig bizonytalan, hogy végképp véget ér-e a nők 35 éve tartó száműzetése a futballstadionokból a legmenőbb meccsekről. A mostani szerencsés kiválasztottak közül a legtöbben a játékosok rokonai vagy női futballcsapatok játékosai. A Perszepolisz meccsét láthatták a japán Kasima Antlers ellen.

Közben a Fifa az iráni sportvezetőkkel együtt dolgozik a tilalom feloldásán és kisebb eredmények már születtek is: októberben körülbelül száz nő szurkolhatott a hazai válogatottnak a Bolívia elleni barátságos mérkőzésen, de aztán a korlátozásokat gyorsan visszaállították.

Még márciusban 35 nőt vettek őrizetbe, amikor megpróbáltak bejutni a Perszepolisz és az Eszteglal összecsapására. A Fifa elnöke, Gianni Infantino is ott volt azon a meccsen, mint ahogy Maszud Szoltanifár iráni sportminiszter is. Ugyancsak tavaly tavasszal álszakállban sikerült öt fiatal nőnek belógnia egy fontos mérkőzésre. 

Az iráni nőket csak nagy ritkán engedik be a férfiak sporteseményeire az 1979-es iszlám forradalom óta. 1981-től a jelentős mérkőzéseket egyáltalán nem látogathatják – emlékeztet a BBC. A külföldi csapatok női szurkolóival mindazonáltal többnyire kivételt tesznek.

Alakult egy csoport is a hátrányos megkülönböztetés eltörlése érdekében: a Nyílt Stadionok nyíltan kampányol a női szurkolók jogaiért. Képviselői a héten több mint 200 ezer aláírást nyújtottak át a Fifának. Szóvivőjük azt mondja, hogy a nők kizárásának megszüntetése több évtizedes álmuk. Hisz a tilalom azt is jelenti, hogy nem osztozhatnak a közös izgalomban és boldogságban.

Fotó: iráni szurkolók az oroszországi vébén / Telegraph

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez