Kölcsönös átverés – Észak-Korea volt terítéken

Tokióban tárgyalt Mike Pence amerikai alelnök. Miután eszmét cserélt Abe Sinzo japán miniszterelnökkel, Twitteren közölte: mindenképp fenn kell tartani a szankciókat Észak-Koreával szemben, mindaddig, amíg a világtól elzárkózó ország le nem szereli nukleáris fegyverzetét.

Kim Dzsongun elvben ígéretet tett Donald Trumpnak Szingapúrban, hogy leszereli Észak-Korea nukleáris fegyverzetét és megsemmisíti azokat az interkontinentális rakétákat, melyekkel akár az USA is elérhető lenne. Cserébe Trump arra tett ígéretet, hogy véget vet a szankcióknak, melyek lehetetlenné teszik a külföldi beruházásokat Észak-Koreában. Aztán Trump közölte: egy évvel meghosszabbította a szankciókat. Észak-Korea ezek után nem siet leszerelni nukleáris fegyverzetét.

Közben az amerikai hírszerzés leleplezte: Észak-Korea 13 olyan nukleáris kísérleti telepet tart fenn, amelyekről szó sem volt a korábbi tárgyalásokon! Vagyis mind a két fél folyamatosan átveri egymást. Ennek ellenére Dél-Korea elnöke szorgalmazza a közeledést. Mun Dzsein elnök nemrég Phenjanban járt és meghívta Dél-Koreába Kim Dzsongunt. Ilyen még nem volt: az Észak-Koreában uralkodó Kim-dinasztia egyik vezetője sem látogatott még el soha Délre, pedig Északon már 1945 óta hatalmon vannak.

Trump elnök néha levelet vált Kim Dzsongunnal. Ilyenkor lelkesen nyilatkozik egy újabb találkozó lehetőségéről. Kezdetben arról volt szó, hogy még az idén lesz egy újabb csúcs Trump és Kim Dzsongun részvételével, de Washingtonban immár arról beszélnek: talán jövő tavasszal…

Fotó: Kim Dzsongun és Donald Trump júniusi találkozója / Wikimedia Simple

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez