Ben Ali volt embere nyerte meg a tunéziai elnökválasztást

Tunézia első szabad elnökválasztását Bedzsi Káld esz-Szebszi nyerte meg, aki Habib Bourgiba és Zíne el-Abdin Ben Ali elnöksége idején is magas rangú kormányzati pozíciókat töltött be. A veterán politikus győzelmével elméletileg lezárult a 2011 óta tartó átmeneti, illetve demokratizálódási folyamat Tunéziában, amely komoly belpolitikai válságokat eredményezett. Sokan csalódással fogadták a 88 éves politikus győzelmét és attól félnek, hogy visszaáll a régi rend az országban.

A közétett hivatalos eredmények szerint Bedzsi Káld esz-Szebszi a szavazatok 55,68%-val végzett az első helyen, míg Monszef Marzúki ideiglenes elnök a leadott voksok 44.32%-val a második helyre szorult. A szavazásra jogosultak 60%-a vett részt az elnökválasztás második fordulóján, ami 10%-al maradt el az első forduló részvételi árnyától. A szavazás egyébként békésen zajlott le és csalásokról sem érkeztek hírek. Komoly felháborodást váltott ki azonban esz-Szebszi pártjának a nyilatkozatta, amely az urnazárások után saját jelöltjét kiáltott ki győztesnek. A veterán politikus győzelmi beszédét pedig heves zavargások követték az ország déli részén, ahol elsősorban Marzúkit támogatták a helyi lakosok. El-Hámmában több százan vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak esz-Szebszi győzelme ellen. A demonstrálók két rendőrőrsöt rohantak le és gumiabroncsokat gyújtottak fel. A rendőrségnek végül könnygáz-gránátokkal és vízágyukkal sikerült véget vetnie a demonstrációnak. A hatóságok emellett több tüntetőt őrizetbe vettek.

A 88 éves veterán politikus egyébként békülékeny hangot ütött meg a győzelmi beszédében és arra kérte politikai riválisait, hogy működjenek együtt az ország újjáépítésében és talpra állításában. Esz-Szebszi azonban visszautasította azokat a vádakat, miszerint a választási győzelmével kudarcba fulladt volna a forradalom, ami Zíne el-Abdin Ben Ali bukásához vezetett. Szerinte politikai tapasztalataival és technokrata hozzáállásával sokan tud tenni Tunézia jövőjéért és véget tud vetni a több éve tartó káosznak és politikai válságnak az országban.

A hivatalos eredmény hirdetés után a 67 éves Monszef Marzúki gratulált riválisának és elismerte vereségét. Barack Obama amerikai elnök és Federica Mogherini az EU Kül és biztonságpolitikai főképviselője is gratulált esz-Szebszinek a győzelmhez. Szerintük a mostani elnökválasztási történelmi mérföldkőnek tekinthető az ország demokrácia felé vezető útján és jelezték, hogy készek együttműködni az új tunéziai vezetéssel.

Politikai elemzők és szakértők véleménye szerint a mostani választások után azt a következtetést lehet levonni, hogy a mérsékelt iszlamisták (en-Nahda) megbuktak, mivel az eltelt négy évben nem sikerült a fejlődés útjára állítaniuk az országot. Tunézia gazdasága ugyanis a 2011-es események óta komoly nehézségekkel küszködik. A mérsékelt iszlamista kormánynak pedig az eltelt években nem sikerült tartós megoldást találniuk a különböző politikai kihívásokra, ami kormányválságokat és súlyos politikai kríziseket eredményezett az országban. Ráadásul az országban megszaporodtak a radikális iszlamisták által elkövetett a terroristatámadások is, amiért szintén a mérsékelt iszlamistákat teszik felelősé. Sokak szerint az en-Nahda az eltelt négy évben nem mérte fel kellően a politikai erőviszonyokat és a társadalom elvárásait, ezért bukták el az idei sorsdöntő választásokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez