100 millió dollárt kapott Mexikó volt elnöke a Köpcöstől

Legalábbis ezt állította a világ legnagyobb kábítószer-kereskedőjének jobbkeze a bíróság előtt New Yorkban. Enrique Pena Nieto elnök egykori kabinetfőnöke kapásból cáfolta a vádat.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Köpcöst épp akkor tették ártalmatlanná Mexikóban és adták ki az Egyesült Államoknak, amikor Enrique Pena Nieto volt az elnök 2012 és 2018 között.

Mennyiben részesültek a bűnüldözők a világ legnagyobb drogkartelljének hasznából?

New Yorkban az új évben újrakezdődött a Köpcös pere, melynek során szinte mindenki “dalol”. A védőügyvédek szerint bármit bevallanak a megtért maffiózók, hogy cserében enyhébb börtönbüntetést kapjanak. Sok minden kiderült már eddig is a Sinaloa kartellről, mely átvette a kolumbiaiak szerepét és az USA legnagyobb kábítószer-ellátója lett. A Köpcösnek nevezett kartellfőnök, aki csaknem analfabéta, kiváló üzleti érzékkel szervezte meg a kábítószer útját Latin-Amerikából a világ legnagyobb piacára, az Egyesült Államokba. Rábeszélte a kolumbiai kábítószer-kereskedőket arra, hogy vele együtt terítsék az árut az USA piacán, hiszen a mexikóiaknak sokkal jobb volt az eladási hálózatuk.

Az értékesítés fontosabb, mint az előállítás 

Erre az alapvető üzleti igazságra jött rá Joaquin Guzman, akit Köpcösnek neveztek, nem túlságosan daliás termete miatt. Aki együttműködött vele a kolumbiai kábítószer-kereskedők közül, az életben maradt. Aki nem, az nem.

Sok a színes részlet, de kevesen beszélnek a lényegről, a pénzről 

Az egyik koronatanú például a Köpcös legmegbízhatóbb híve és pilótája, Miguel Angel Martinez. Olyan sztorikat ad elő, melyek előbb vagy utóbb filmre kerülnek Hollywoodba. Például hogy Las Vegasban mennyit vesztett kártyán a főnök, aki Svájcba járt plasztikai sebészetre és öregedés elleni kezelésekre. De nemcsak Las Vegast kedvelte a Köpcös, hanem Makaót is, ahol szintén sok pénzt veszített. A Köpcösnek saját állatkertje volt és Rolex óráit gyémántok díszítették. De közben azért mindig az üzletre koncentrált. Amikor Makaóban járt, benézett Hongkongba és Thaiföldre is. Miért? Kikkel tárgyalt? Egyelőre rejtély…

El_Chapo_in_U.S._1

A mexikói elit a zsebében volt, de ki még?

Kétszer szökött meg a börtönből a Sinaloa kartell főnöke – mindkét alkalommal magas helyről segítettek neki. Az USA azért is kérte a kiadatását Mexikótól, mert az Egyesült Államok börtöneiből egy picit nehezebb megszökni.

A Köpcös védőügyvédei két mexikói elnököt is megvádoltak azzal, hogy több száz millió dollárt kaptak a Sinaloa kartelltől. Ők persze cáfolnak, de a jelenlegi elnök, aki december elsején vette át a tisztségét, a korrupcióellenes harcot tűzte a zászlajára és ezzel nyert Mexikóban. Abban az országban, ahol a népszerű fürdőhelyen, Acapulcóban a hadsereget kellett kirendelni, hogy letartóztassa a helyi zsarukat, akiket a kokainkartell szőröstől-bőröstül megvásárolt.

A Sinaloa kartell könyvelője elmondta a bíróságnak, hogy kétszer fizettek 3 millió dollárt annak a főrendőrnek Mexikóban, aki mindent elintézett nekik. Genaro Garcia Luna kezdetben a kábítószerellenes harc főnöke volt a rendőrségen, később sikeres munkája elismeréseképpen ő lett a közbiztonsági miniszter. A törekvő köztisztviselő ezenkívül 56 millió dollárt kapott egy másik kartelltől – vallotta a Sinaloa könyvelője a bíróság előtt New Yorkban. Sajnos a tanú, aki ezt igazolta volna, meghalt  a börtönben egy nappal azelőtt, hogy vallomást tehetett volna…

A Sinaloa kartell hatalmas pénzeket hozott Mexikónak

A La Jornada című mexikói napilap a bírósági tárgyalás újrakezdése kapcsán megállapítja: a Köpcös profi módon szervezte meg az USA kielégíthetetlenül mohó kábítószerpiacának az ellátását. Ebből Mexikónak több száz millió dolláros haszna volt havonta…

És mennyit kapott a DEA, az amerikai kábítószerellenes ügynökség?

Egy másik klánfőnök, Vicente Zambada Nieblo arról vallott Chicagóban, hogy 1,3 milliárd dolláros üzletet bonyolított le kábítószerekből az Egyesült Államokban. Az ő 19 oldalas vallomását most csatolták a Köpcös peréhez. Csakhogy az El Universal című mexikói lap hosszú tényfeltáró riportban írta meg: a kartellfőnök a DEA embere volt! Kettős ügynök? Évekig játszhatta ezt a szerepet, miközben 1,3 milliárd dollár értékű kábítószert terített az Egyesült Államokban! Ez az apróság nem képezi vizsgálat tárgyát, noha az igazságügyi minisztérium Washingtonban korábban megállapította: a DEA ténykedése felvet etikai, sőt nemzetbiztonsági problémákat is. A kartellek ugyanis fegyverekkel – elsősorban Kalasnyikov géppisztolyokkal – is üzleteltek. Ők látták el a szélsőjobb és szélsőbal gerillákat fegyverekkel Kolumbiában. Akik azután lemészárolták egymást és persze a polgári lakosságot sem kímélték.

Milyen szerepük volt a pénzt tisztára mosó bankoknak?

A Wachovia és a HSBC több száz millió dollárt mosott tisztára a drogklánok pénzeiből – állapította meg egy szenátusi vizsgálóbizottság Washingtonban. Ez sem képezi jelenleg a vizsgálat tárgyát New Yorkban, ahol a Köpcös áll bírái előtt. A bíróság álláspontja az: elkaptuk a nagyfőnököt, megnyertük a háborút! Közben viszont soha ennyi kábítószer nem érkezett Kolumbiából, mint tavaly, Mexikóban pedig minden korábbinál több áldozata van a drog-kiskirályok háborújának. De hát ott már a Köpcös történelem. Leírták. A helyét rég betöltötték. A világ legnagyobb drogkartelljének lebukott főnöke csak akkor reménykedhet abban, hogy megölelheti még hétéves ikerlányait a börtön falain kívül, ha rávall mindenkire, beleértve az utódait is, akik minden bizonnyal elárulták őt – írja a Guardian, mely beszámolt a Köpcös perének újrakezdéséről New Yorkban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez