Európát is elérheti az új iráni rakéta

Iránban az 1979-es iszlám forradalom évfordulóján új rakétát mutattak be. A hosszú hatótávolságú cirkálórakéta igen alacsonyan repül – hangsúlyozta Irán hadügyminisztere. Amir Hatami szerint az új rakéta hatótávolsága 1300 kilométer, vagyis Irán csapást mérhet vele Izraelre vagy az Európai Unió délkeleti államaira.

Különösen ha ezeket az új cirkálórakétákat rendszerbe állítják Szíriában, ahol Iránnak több támaszpontja is van. Az Európai Unió ezért szeretné, ha tárgyalások kezdődnének Irán rakétaprogramjáról.

Kizárta a tárgyalások lehetőségét a forradalmi gárda helyettes parancsnoka. Hoszein Szálámi dandártábornok hangsúlyozta: miután az USA újra szankciókat alkalmaz Iránnal szemben, nincs lehetőség arra, hogy Irán leállítsa rakétafejlesztési programját. Külföldi szakértők szerint gyakran előfordul, hogy az irániak eltúlozzák fegyvereik hatékonyságát, de elképzelhető, hogy valóban kifejlesztettek egy olyan rakétát, mely képes csapást mérni akár 1300 kilométerre is. Ez pedig változtathat az erőviszonyokon  a Közel-Keleten, ahol Irán különböző hadszíntereken szemben áll Izraellel és Szaúd-Arábiával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez