A Moszad segített kicsempészni egy atomtudóst Iránból

Ezt állítja a londoni Sunday Express. A lap szerint az akciót közösen hajtotta végre az izraeli hírszerzés, a brit MI6 és a CIA.

A 47 éves férfit 12 illegális iráni bevándorlóval együtt tette partra Angliában egy felfújható gumicsónak. A lap szerint a migránsválságot kihasználva szállították át a Csatornán.

A tudóst, aki sokat tudhat Irán vitatott atomprogramjáról, állítólag Iránból Törökországba csempészte a Moszad, ott ügynökei kikérdezték és úgy adták át az MI6-nak. A Sunday Express egyik forrása szerint Teheránban hamar észrevették a férfi eltűnését és a Forradalmi Gárda egyik különleges egységét küldték utána azzal a küldetéssel, hogy végezzen vele.

Nagy kihívás volt, hogy Franciaországból hogy juttassák be Nagy-Britanniába az atomtudóst, hisz London azután sem szállt ki az iráni atomalkuból, hogy az Egyesült Államok tavaly ősszel felmondta az egyezséget. Így az MI6-nak egyáltalán nem állt érdekében, hogy kitudódjon részvétele az akcióban. Repülőgépre nem ültethették a férfit, végül az jutott eszükbe, hogy a Csatornát átszelni készülő illegális bevándorlók csónakjába juttatják be.

Miután angol földre ért, az iráni tudóst kikérdezte a brit és az amerikai hírszerzés, utána pedig az Egyesült Államokba szállították – írja a londoni Sunday Express alapján az izraeli ynet.news hírportál.  A férfi állítólag részt vett annak a merényletnek a tervezésében is, mellyel egyik kollégáját, Mosztafa Ahmadi Rosant tették el láb alól 2012-ben Teheránban egy bombával, melyet egy motoros helyezett el a kocsiján. Az iráni hatóságok akkor azt állították, hogy a Moszad állt a gyilkosság mögött – akárcsak három másik iráni atomtudós megölése mögött 2010 és 2012 között.

Fotó: a La Manche-csatorna / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez