Migráció és párbeszéd az iszlámmal: Ferenc pápa kétnapos látogatása Marokkóban

A katolikus egyházfő a keresztény-muszlim kapcsolatok építésének fontosságáról, a klímaváltozásról és a migráció drámai hatásairól is beszélt az Esplanade-on, Rabatban.

Ferenc pápát VI. Mohamed marokkói király üdvözölte 27 órás látogatásának első állomásán Rabatban, ahová a katolikus egyházfő a keresztény-muszlim kapcsolatok megerősítéséért érkezett.  A nagymecset főterén, az Esplanade-on több száz imám és a politikai vezetés jelentősebb személyiségei is várták a pápát a híveken kívül. A nagymecset előtt tartott beszédében Ferenc pápa elmondta, hogy reméli, Marokkó a jövőben is folytatja humánus hozzáállássát, a migránsok védelmét és befogadását. Szerinte a tömeges migrációt kiváltó okokat kellene megszüntetni, amire sürgős szükség van.

A pápa szolidaritását fejezte ki Marokkó egyre növekvő migráns közösségével. Elmondása szerint a falak és a félelemkeltés nem fogja megakadályozni az embereket abban, hogy a jobb élet reményében máshol keressék a boldogulást. Szerinte szükség van rá, hogy megváltozzon a migránsokhoz való hozzáállás: ne csak statisztikai adatként, hanem értékes, méltósággal és jogokkal rendelkező emberekként tiszteljék őket. Az egyházak közötti párbeszédre is felhívta a figyelmet: kiemelte, hogy fontosnak tartja, hogy a muszlimok és keresztények jobban megismerjék egymást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez