Trónok harca: Kínában működött a cenzúra

Hat perccel megkurtították a nyolcadik évad első részét, melyet Kínában is nagyon vártak a rajongók. Akik meglepődtek, mert olykor értelemzavaró módon vágtak ki olyan mondatokat, melyek a cenzor szerint nem voltak alkalmasak arra, hogy a kínaiak is meghallhassák őket.

“Ha kurvákat akarsz, akkor fizesd meg őket, ha királynőket, akkor érdemeld ki őket !” – mondta például a királynő egyik kissé túlságosan is vállalkozó szellemű szövetségesének. A prostitúcióra vonatkozó kifejezések tabunak számítanak Kínában, noha a gyakorlat nagyon is létezik. De hát beszélni róla nem lehet. Sanghaj egykori párttitkára 13 ifjú prostituáltat tartott – fedezte fel egy belső pártvizsgálat, amikor megbuktatták a veterán vezetőt évekkel ezelőtt.

A cenzúra miatt sok kínai tiltakozott. Sőt van, aki be akarja perelni a Tencentet. Ez a kínai óriás szerezte meg a Trónok harcának a televíziós jogait és mivel az HBO nincs jelen az 1,4 milliárdos piacon, ezért a nézőknek nincs más lehetőségük, ha legálisan akarják követni kedvenc sorozatukat. Egy dühös néző feltette a kérdést: vajon a kommunista párt cenzorai vágtak-e a népszerű sorozaton vagy a Tencent érezte úgy, hogy bizonyos kifejezések nem valók a kínaiak fülének? Esetleg az HBO is hozzájárult? Az érintettek nem nyilatkoznak, viszont a nem éppen legális piacon elérhetővé vált a Trónok harcának cenzúrázatlan változata is Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez