Pulitzer-díj bebörtönzött újságíróknak

A Reuters két tudósítója Mianmarból küldött beszámolókat arról, hogy a hadsereg és a buddhista szerzetesek által felbiztatott falusiak szisztematikusan gyilkolják a kisebbséghez tartozó muzulmán rohingya családokat. A rendőrök elfogták a két riportert és azzal vádolták őket, hogy államtitkokat szereztek meg és írtak meg.

A bíróság hétéves börtönbüntetésre ítélte a Reuters két munkatársát. Wa Lone és Kyaw Soe Oo most is börtönben ül, annak ellenére, hogy a Reuters teljes mértékben kiállt mellettük és több külföldi államfő is kérte a szabadon engedésüket.

Mianmar, az egykori Burma névleg ugyan demokrácia, de a valóságban a hadsereg irányítja az országot. A többnemzetiségű államban a katonák nacionalista és vallásos propaganda segítségével igyekeznek népszerűséget teremteni maguknak. Ezért indítottak kampányt a muzulmán rohingya kisebbség ellen, akiket még a brit gyarmatosítók hoztak be az országba. Őket mindmáig nem tekintik Mianmar polgárainak. Ezért brutális támadásokat intéztek ellenük, hogy a többség elmeneküljön a szomszédos Bangladesbe, ahonnan az ősei valószínűleg érkeztek. Több mint 700 ezer rohingya éldegél ma is nyomorúságos menekülttáborokban Bangladesben. Mianmar kormány a külföldi nyomásnak engedve úgy nyilatkozott: visszajöhetnek. Az elüldözött kisebbség tagjai azonban félnek, mert tudják: permanens életveszélyben lennének Mianmarban.

A Reuters két, most Pulitzer díjjal kitüntetett munkatársa fellebbezett az ítélet ellen. A börtönben várják, hogy a Legfelső Bíróság döntsön a sorsukról abban a Mianmarban, ahol hétéves börtönbüntetésre lehet ítélni újságírókat azért, mert beszámoltak arról, amit a kormányzat elhallgatni kívánt: a muzulmán kisebbség üldözéséről az egykori Burmában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez