Szumó, golf és hajó: Japán Trumpot fogadja

Bolton szerint Észak-Korea rakétakísérlete megsértette a Biztonsági Tanács határozatát. Trump nemzetbiztonsági tanácsadója hetekkel azután vádolta meg ezzel Észak-Koreát, hogy Kim Dzsongun elnök megszemlélt egy ballisztikus rakétakísérletet.

Rövid hatótávolságú rakétáról volt szó – Észak-Korea szerint csakis a hosszú hatótávolságú rakétákra vonatkozik a tilalom. John Bolton szerint viszont a rövid hatótávolságúakra is kiterjed az ENSZ BT tilalma.

Bolton időzítése nem véletlen, mert Trump elnök négynapos látogatást tesz Japánban. Ahol aggodalommal figyelik Észak-Korea rakétakísérleteit, hiszen jóval közelebb vannak a Koreai-félszigethez, mint az Egyesült Államok.

Trump szimbolikus látogatása Japánban 

200 éve nem volt ilyen jelentős esemény Japánban – büszkélkedett az USA elnöke, aki az első külföldi államfő, akit az új japán császár első díszvendégként fogad. A japánok jól tudják: az Egyesült Államok elnöke mérhetetlenül hiú ember, ezért igyekeznek hangsúlyozni, hogy rendkívüli mértékben elismerik emberi és vezetői nagyságát. A császári fogadáson túl Trump részt vesz egy szumómérkőzésen is – méghozzá karosszékben, miközben a többi néző a szőnyeg szélén üldögél, mint évszázadok óta mindig.

Az amerikai elnök látogatást tesz egy japán repülőgéphordozó hajón is, melyet átalakítottak annak érdekében, hogy fogadni tudja az F 35-ös vadászgépeket. A 2. világháború óta az USA garantálja Japán biztonságát, de Trump arra buzdítja a távol-keleti szigetország vezetőit, hogy vállaljanak az eddiginél nagyobb szerep a védelem megszervezésében. Trump ezen a címen jóval több amerikai fegyvert akar eladni Japánnak, mint elődei. A fegyverlobbi az elnök legfőbb támogatói közé tartozik az Egyesült Államokban.

Az amerikai elnök a farmerek érdekeit is képviselni akarja Japánban: szóját és más mezőgazdasági árut kíván eladni. Az amerikai farmerek ugyanis bajban vannak: a Kína elleni kereskedelmi háború miatt kiszorulhatnak az 1,4 milliárdos kínai piacról. Trump számára a japán látogatás arra is alkalom, hogy megfricskázza Kínát, amely évszázados vetélytársa Japánnak.

Abe Sinzo japán miniszterelnökkel Trump együtt golfozik majd vasárnap. Megvitatják a koreai helyzetet is, mely rendkívüli mértékben érdekli Japánt. Abe Sinzo miniszterelnök is csúcstalálkozót ajánlott Kim Dzsongunnak. Trump legutóbbi találkozása a diktátorral kudarcba fulladt Hanoiban.

Az USA elnöke számára a japán látogatás azért is fontos, mert Trump gőzerővel készülődik a jövő évi elnökválasztásra. Ennek érdekében diplomáciai sikereket kell felmutatnia, és ezekből nincsen túlságosan sok, mert az USA elnöke sok ország vezetőivel összekülönbözött, amióta a Fehér Házba költözött.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez