Magyar holokauszt-túlélőből Ausztrália leggazdagabb embere

“Apámat Auschwitzban verték agyon az őrök, mert nem volt hajlandó lemondani az imádkozásról” – meséli el könyvben és filmen Frank Lowy, akit a holokauszt idején még Pinchas Levynek hívtak.

Ő maga 13 évesen gettóba került Budapesten, de édesapját, Hugót sok magyar zsidóval együtt Auschwitzba vitték 1944 tavaszán. Ennek emlékére Frank Lowy helyreállíttatott egy marhavagont, amelyben a magyar zsidókat a haláltáborba szállították 1944-ben.

Hála leleményességének, a kis Pinchas Levy túlélte a vészkorszakot és Palesztinába ment, ahol az elit Golani alakulatban szolgált 1948-ban. Miután megalakult Izrael állam, egy darabig ott élt, majd családjával együtt Ausztráliába költözött. Kiskereskedelmi hálózatot hozott létre az ötvenes években, mely azután a legnagyobb áruházlánc lett Ausztráliában. Vagyonát ma 4,6 milliárd dollárra teszi a Forbes magazin. Sokáig Ausztrália leggazdagabb embere volt, de tavaly visszaköltözött Izraelbe, ahol egy új könyvben és filmben mesél rendkívüli életéről. Mely a budapesti gettóból indult és a Buckingham-palotáig jutott, ahol Erzsébet királynő ütötte lovaggá Sir Frank Lowyt, aki 1944-ben még Pinchas Levy volt Magyarországon.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez