Titkos tárgyalások – Trump a héten Szöulba megy

Az USA és Észak-Korea titkos tárgyalásokat folytat egy újabb csúcstalálkozóról. Ezt közölte a sajtóval Mun Dzsein dél-koreai elnök, akik évek óta közvetít Trump elnök és Kim Dzsongun között.

Részleteket Dél-Korea államfője nem árult el. Mun Dzsein elnök abból az alkalomból nyilatkozott a nemzetközi sajtónak, hogy a hétvégén Dél-Koreába látogat Trump elnök. A G20 csúcstalálkozót idén ugyanis Japánban tartják, és azon részt vesz az USA elnöke éppúgy, mint a dél-koreai államfő. Trump ellátogat a fegyverszüneti vonalhoz, mely kettéválasztja Koreát, de nem tervez most csúcstalálkozót Kim Dzsongun észak-koreai elnökkel.

Tavasszal kudarcba fulladt egy csúcstalálkozó Trump elnök és Kim Dzsongun között Hanoiban. Tavaly júniusban viszont megbeszélést tartottak Szingapúrban. Ott megállapodtak abban, hogy Észak-Korea leszereli nukleáris fegyvereit és ballisztikus rakétáit, cserébe az Egyesült Államok feloldja a szankciókat, melyek fojtogatják a nemzeti kommunista rendszert a Koreai-félsziget északi részén. Egyik fél sem tartotta be az ígéretét, így jelen pillanatban holtponton áll az ügy. Folynak azonban a titkos tárgyalások egy harmadik csúcstalálkozóról, mely előreviheti a nukleáris leszerelés ügyét a koreai félszigeten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez