A tökéletes önéletrajz készítésének művészete: Tippek a kiemelkedéshez

Napjaink versenyző álláspiacán az önéletrajz az útleveled a lehetőségek világába. Bár a képesítések és a tapasztalatok is szerepet játszanak, az önéletrajz bemutatása és tartalma döntő szerepet játszik abban, hogy esélyt kapj az interjún való bemutatkozásra. Hogyan készíthetsz tehát olyan önéletrajzot, amely nemcsak a képességeidet tükrözi, hanem ki is tűnik a toborzók asztalán lévő számtalan másik közül? Íme, néhány tipp, amely útmutatást nyújt számodra.

Az önéletrajz céljának megértése

Az önéletrajzod nem csupán életműved összefoglalása. Ez egy marketing eszköz, a szakmai kirakatod. A célja pedig, hogy a potenciális munkaadók többet akarjanak tudni rólad. Éppen ezért minden önéletrajz elemnek hozzá kell járulnia ehhez a célhoz.

 • Légy releváns – Bár csábító lehet, hogy minden eddigi eredményedet vagy munkádat felsorolod, a lényeg a relevancia. Igazítsd önéletrajzodat a megpályázott álláshoz. Ha vezetői pozícióra pályázol, emeld ki azokat a tapasztalatokat és készségeket, amelyek a vezetői és döntéshozói képességeidet mutatják.
 • Helyezd előtérbe az elrendezést és a szerkezetet – Ügyelj arra, hogy önéletrajzod logikusan legyen felépítve. Az alábbiak fontosak:
 1. Személyes adatok (név, elérhetőségek)
 2. Személyes nyilatkozat vagy célkitűzés
 3. Munkatapasztalat (fordított időrendi sorrendben)
 4. Végzettség (fordított időrendi sorrendben)
 5. Képességek
 6. További részek (publikációk, tanúsítványok stb.)
 7. Referenciák (ha kérték)
 • Használd a szavak erejét: Kezdd a pontokat olyan cselekvésre utaló igékkel, mint “elért”, “irányított”, “vezetett” vagy “tervezett”. Ez nemcsak dinamikusabbá teszi önéletrajzodat, hanem azt is érzékelteti, hogy kezdeményező vagy, és meg tudsz valósítani dolgokat.
 • Számszerűsítsd az elért eredményeket – A számok hangosabban beszélnek, mint a szavak. Ahelyett, hogy azt mondanád: “Egy értékesítési csapatot vezettem”, mondja azt, hogy “Egy 10 fős értékesítési csapatot vezettem, és az első negyedévben 20%-kal növeltem az eladásokat”.
 • Emeld ki az átvihető készségeket – Lehet, hogy iparágat vagy szerepet váltottál. Ilyen esetekben hangsúlyozd ki azokat a készségeket, amelyek különböző helyzetekben is alkalmazhatók, mint például a kommunikáció, a problémamegoldás vagy a projektmenedzsment.
 • Kerüld a szakzsargont – Míg az iparág specifikus kifejezések lehet, hogy neked és másoknak a szakterületeden érthetőek, a HR-esek vagy a kezdeti szűrők nem biztos, hogy ismerik őket. Hacsak nem vagy biztos benne, hogy az olvasó megérti, tartsd egyszerűnek a szöveget.
 • Mutasd be a szakmai fejlődést – A folyamatos tanulás olyan tulajdonság, amelyet a munkáltatók nagyra értékelnek. Legyen szó tanfolyamokról, workshopokról vagy tanúsítványokról, gondoskodj arról, hogy ezek helyet kapjanak az önéletrajzodban.
 • Ügyelj a hiányosságokra – Nagyon fontos a helyesírás az önéletrajzban, éppen ezért érdemes többször is átnézni a dokumentumot még azelőtt, hogy beküldi.

Az önéletrajz készítés rejtelmei

Az önéletrajz készítése tehát olyan, mint egy önarckép megfestése. Minden vonás, minden árnyalat és minden részlet hozzájárul ahhoz a végső képhez, amelyet a munkáltató lát. Egy olyan világban, ahol gyakran az első benyomás számít a legtöbbet, az önéletrajz a szakmai életben kulcsfontosságú első bemutatkozás.

Minden önéletrajz középpontjában az önéletrajz alapvető célja áll. Ellentétben azzal, amit sokan hisznek, az önéletrajz nem csupán egy unalmas lista a korábbi szerepekről és diplomákról; ez egy hatékony marketing eszköz. Minden sornak és szónak együtt kell működnie, hogy a potenciális munkáltatókat megcélozza, a múltod és a lehetőségeid keverékével csalogatva őket, hogy többet akarjanak megtudni rólad.

Szakmai történeted elmesélése közben azonban fontos, hogy a tartalmat testre szabd. Gondolj erre a következőképpen: ha egy történetet mesélnél el, hogy magával ragadj egy közönséget, akkor a központi témához kapcsolódó legmegragadóbb részletekre koncentrálnál. Hasonlóképpen, ha egy adatelemzői állásra pályáznál, az adateszközökben való jártasságod kiemelése sokkal helyénvalóbb lenne, mint egy rövid, más, nem kapcsolódó területen végzett munkád ismertetése.

Az önéletrajz esztétikus elrendezése és logikus felépítése sem hagyható figyelmen kívül. Képzeljünk el egy jól megírt könyvet kusza fejezetekkel. Bármennyire is lebilincselő a tartalom, az olvasó értetlenül állna a dolog előtt. Az önéletrajz is hasonló történetet bontakoztat ki. Kezdd az alapokkal, például a személyes adatokkal, majd térj át a rövid, de meggyőző személyes nyilatkozatra.

Ezután következzen a munkatapasztalat és az oktatás, fordított időrendi sorrendben, hogy az olvasó a közelmúltban elért eredményektől kezdve, visszafelé haladhasson veled. Ezt követik a készségek és minden további releváns részek, amelyek lezárják a szakmai történetet.

Éppen ezért, ha figyelsz a fenti fontos szakaszokra, sokkal nagyobb esélyed lehet arra, hogy megszerezd álmaid állását.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez