Egymás után ítélik el a párizsi támadást az arab országok és az iszlám szervezetek

Az Arab Liga és a mérsékelt szunnita iszlám szellemi központja, a kairói al-Azhar is azok között van, akik erőteljesen elítélték a párizsi terrortámadást.

“Az Arab Liga főtitkára, Nabil al-Arabi határozottan elítéli a terrortámadást a párizsi Charlie Hebdo magazin ellen” – idézi a pánarab szervezet közleményét az al Arabiya. Az al-Azhar, az iszlám ezeréves, világszerte nagy tekintélynek örvendő szellemi központja bűntényről beszél, és arról, hogy az iszlám elvet mindenfajta erőszakot – jelentette az egyiptomi MENA hírügynökség.

Az elítélőkhöz több arab ország is csatlakozott, Szaúd-Arábia a hivatalos rijádi hírügynökség szerint gyáva terrorista támadásról beszél, amelyet az iszlám ugyanúgy elvet, mint a többi vallás. A libanoni kormányfő, Tamam Szalam pedig részvétet nyilvánított a francia vezetőknek és az áldozatok családjainak. A korábbi miniszterelnök, Szaad Hariri úgy fogalmazott, hogy a francia fővárosban elkövetett támadás árt az iszlámnak, és annak a több százezer muszlimnak, akik már évtizedek óta élnek Franciaországban.

Az egyiptomi külügyminiszter azt mondta: Kairó Franciaország oldalán áll a globális biztonságot és stabilitást fenyegető terrorizmus ellen vívott harcban. Hasonló véleményt visszhangoztak Tunéziában és Irakban is. A török diplomácia vezetője, amellett, hogy elítélte a támadást, arról is beszélt, hogy az iszlámellenes érzelmek Európában segítenek táplálni a terrorizmust. “Az iszlámellenesség és a terrorizmus ellen egyaránt harcolnunk kell. Már többször hangsúlyoztuk a növekvő európai rasszizmus, diszkrimináció és iszlámellenesség veszélyeit. Ezek közvetlenül kötődnek a terrorizmushoz, kölcsönhatásban állnak vele” – mondta.

Miközben a muszlim országok fővárosaiban kormánytagok álltak a tévékamerák és a rádiók mikrofonjai elé, és fejezték ki együttérzésüket és szolidaritásukat Franciaországgal, ugyanezt tették az európai muszlim vezetők is. Akik attól tartanak, hogy a párizsi terrorakció nyomán erősödnek az iszlámellenes érzelmek. Ők is egymás után ítélték el a támadást, és szólítottak fel toleranciára. A Wall Street Journal szerint több helyen megerősítették az európai mecsetek védelmét, mert választámadástól tartanak.

A legkevesebb 12 áldozatot követelő párizsi támadást követő órákban a dzsihádistákkal rokonszenvezők a Twitteren dicsőítették az akciót, sokan újraposztolták azt a novemberi videót, amelyen az Iszlám Állam al-Hayat médiaközpontja “magányos farkasok” által elkövetett támadásokra buzdított Franciaországban – jelentette az amerikai SITE csoport, amely a dzsihádisták online tevékenységét figyeli.

Az indulatos elítélés mellett az európai iszlám szervezetek élénkebb vallásközi párbeszédet szorgalmaznak a társadalmi súrlódások kezelésére, a támadások megelőzésére. A Magyar Iszlám Közösség honlapján azt írja a párizsi merénylet kapcsán, hogy “ez nem az Iszlám”, “Nem győzzük elégszer, újra és újra elmondani, hogy attól még nem muszlim egy terrorista, hogy az Iszlámra hivatkozva követ el bűncselekményt. A terrorista az terrorista, a terroristának a terror a vallása. Közösségünk elítél, mint eddig is, minden terrorcselekményt, bárki is követi el!” És együttérzését fejezi ki a legyilkoltak családtagjainak és Franciaország népének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez