A vietnami miniszterelnök szerint sem lehet betiltani a közösségi médiát

Nguyen Tan Dung, a kommunista vezetésű Vietnam kormányfője tisztában van a kritikus vélemények online terjedésével, de a közösségi oldalak betiltását nem tartja lehetségesnek. Szerinte az lenne a megoldás, ha a kormány el tudná juttatni a helyes és naprakész információt a lakosságnak, és akkor senkit nem érdekelne, milyen vélemények jelennek meg az interneten.

A kormány számára igen fontos időszak következik. A hatalmon lévő Vietnami Kommunista Párt 2016-ban tartja 5 évenként megrendezendő Kongresszusát, melyre már megkezdték az előkészületeket. Közben viszont foglalkozniuk kell az interneten terjedő, korrupcióval kapcsolatos híresztelésekkel, melyek több magas rangú politikus érintettségét hangoztatják.

Vietnamban a média kontrollja működik. Az online tartalmak szabályozása viszont már sokkal nehezebben megy. Többször is próbáltak már blokkolni weboldalakat, és állítólag megkísérelték ugyanezt a Facebookkal is, kevés sikerrel. A közösségi oldal igen népszerű, a 90 milliós ország lakosságának legalább harmada használja. Az itt szabadabban terjedő független írásokat, véleményeket sokan olvassák.

Az interneten közzétett tartalmak miatt több letartóztatás is volt a közelmúltban, ami miatt nyugati országok és emberi jogi szervezetek is kritizálták a vietnami vezetést. A kommunista kormány erre úgy reagált, hogy csak azok kerülnek börtönbe, akik megszegik a törvényt. Vietnamban a kormány bírálása már önmagában törvénytelen, de az ilyen esetekben az ügyészség általában nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva zárja el a kritikusokat.

A Human Rights Watch munkatársa szerint „a kormány nem kényszerítheti tovább a vietnami embereket, hogy egy internet előtti világban éljenek, ahol a médiát teljes mértékben az állam irányítja.”

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez