Az FBI igazgatója beszélt a rendőri előítéletekről

James Comey, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) igazgatója meglepően nyíltan beszélt a faji előítéletekről a minap. A Georgetown Egyetemen tartott beszédében elmondta, hogy a probléma nem csak a rendőrségre, de az egész társadalomra jellemző, ezért a megoldást is sokkal mélyebben kell keresni.

Az FBI igazgatói korábban nem foglaltak állást hasonló témában, de most Comey úgy érezte, muszáj valakinek felszólalnia. Az utóbbi időben több olyan eset is volt, amikor a rendőrök megkérdőjelezhető eljárása miatt ártatlan afroamerikaiak haltak meg. Ezt számos tiltakozó megmozdulás és tüntetés követte, de az FBI igazgatója szerint az ügy kezd elsikkadni anélkül, hogy megfelelő párbeszéd alakult volna ki róla.

Először is a rendőrség elítélése előtt fontos tudni, hogy a többség azért választja a köz szolgálatát, hogy jót tegyen és segítsen másoknak. Azonban több felmérés is igazolja, hogy az emberekben eleve létezik bizonyos szintű előítélet. Ha egy rendőr olyan területen dolgozik, ahol a bűncselekmények nagy részét színes bőrűek követik el, akkor nála ez az előítélet tovább erősödik. Különösen akkor, ha már több évtizede teljesít itt szolgálatot. És mindez független attól, hogy maga a rendőr fehér vagy fekete. A feladat tehát az, hogy munkájuk során mindezt kezelni tudják, ami nem könnyű.

Az FBI-igazgató szerint a probléma eleve mélyebben gyökerezik, és alapvető társadalmi tényezők állnak a háttérben. Azokon a környékeken, ahol a legmagasabb a bűnözési ráta, az afroamerikai gyerekek úgy nőnek fel, hogy nem látnak maguk előtt jó példát, nem részesülnek megfelelő oktatásban, és nincs tisztességes munkalehetőség a számukra. Ezek sokkal komolyabb gondok, mint amit a rendőrség egyedül kezelni tudna.

Comey beszédével sokkal mélyebben érintette a problémát, mint Barack Obama vagy Eric Holder igazságügyi miniszter. Utóbbit a bűnüldöző szervek kifejezetten azzal vádolták, hogy a kialakult helyzetért kizárólag a rendőröket hibáztatja. Ezzel szemben az FBI-igazgató mondanivalóját nagyon pozitívan fogadták, és úgy gondolják, Comey jól átlátja a probléma összetettségét.

„A rendőrségnek a múltjával sem könnyű megbirkóznia” – mondta Comey. „Be kell látni, hogy az amerikai történelemben többször előfordult, hogy a karhatalom olyan status quo fenntartásában játszott szerepet, ami alapvetően igazságtalan volt”. Saját származására is utalva megemlítette az írek megbélyegzését a XX. század elején. Azon sem volt egyszerű túllépni, és a feketék helyzete ennél  sokkal nehezebb, ezért gyors megoldás nem várható. Kezdetnek az előítéletek leküzdése érdekében fontos lenne, hogy a rendőrök jobban megismerjék azokat az embereket, akiknek a szolgálatára és védelmére felesküdtek.

(Forrás: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez